Καταχωνιασμένες στο συρτάρι του υπουργικού γραφείου, παραμένουν δύο μελέτες αναγνωρισμένων και εξειδικευένων εταιριών ,οι οποίες πρότειναν λύσεις για το ΜΤΣ. Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου δεν έχουν καμία σχέση με τα συμεπράσματα των δύο μελετών και αυτό προκαλεί ποικίλες απορίες.
Το θέμα των δύο μελετών αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών που με ανακοίνωσή της καταγγέλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ,για αδιαφορία και εκφράζει την αντίθεσή της στα διαδιδόμενα νέα …σωτήρια μέτρα που προβλέπουν -τι άλλο- περικοπή ακόμη 25% του μερίσματος.
Σύμφωνα με τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών:
•Από το 2006 έχει συντaχθεί μελέτη από την Deloitte Business Solutions AE, σε συνεργασία με τις Hewitt Associates και American Appraisal. Η μελέτη κατέληγε:
“…προτείνεται η αντίστοιχη διαφοροποίηση των ασφαλιστικών συστημάτων ως εξής:
•Οι αξιωματικοί προτείνεται να παραμείνουν ασφαλισμένοι στο ΜΤΣ και στον ΕΚΟΕΜΣ.
•Οι αστυνομικοί προτείνεται να ενταχθούν στα αντίστοιχα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ”.
•Το Μάρτιο του 2010 οι ίδιες εταιρείες κατόπιν παραγγελίας του ΥΕΘΑ παρουσίασαν νέα μελέτη με την οποία πρότειναν:
•Δη,ιουργία Εμιαίου Φορέα για όλους τους κλάδους (ένα Μετοχικό Ταμείο Ενόπλων Δυνάμεων).
•Την αποχώρηση των αστυνομικών από το ΜΤΣ. Εναλλακτικά προτείνετε η παραμονή των αστυνομικών στο Μετοχικό Τμαείο των ΕΔ,αλλά παράλληλα το σχεδιασμό προγράμματος χρηματοδότησης ,από το υπουργείο στο οποίο υπάγονται οι αστυνομικοί ,το οποίο θα πρέπει να καλύπτει τη συνέχιση της συμμετοχής τους και την έκτακτη αναδρομική χρηματοδότηση του ΜΤ,για απώλειες εσόδων που οφείλονται στη μη συμμετοχή του παραπάνω υπουργείου,στη χρηματοδότηση των παροχών των υπαλλήλων του.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο μελέτες καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα παραμένουν στα συρτάρια και το ΜΤΣ “βυθίζεται στο χρέος ,ως αποτέλεσμα της πλήρους αδιαφορίας των αρμοδίων υπουργών ή του φόβου ,να μην θίξουν συντεχνιακά και κλαδικά συμφέροντα “,επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών.