Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «THE WASHINGTON TIMES», προκειμένου να διαδώσουν την προπαγάνδα τους και δεδομένης της απαγόρευσης που ισχύει για τη χρήση του «FACEBOOK» αλλά και της λογοκρισίας που υφίστανται στο «YouTube», οι jihadists της «AL QAEDA» και των Taliban, στρέφονται πλέον στη χρήση του «TWITTER».
Ειδικότερα, το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο για τη διανομή βιντεοσκοπημένων και άλλων μηνυμάτων, είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στο «TWITTER», το οποίο αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο για τους νεαρούς ακτιβιστές που έχουν επιδείξει ενεργή συμμετοχή στις εξεγέρσεις των τελευταίων μηνών, στον αραβικό κόσμο.
Ο WILLIAM McCANTS, αναλυτής στο «CENTER FOR NAVAL ANALYSES» και ιδρυτής του «blog» παρακολούθησης εξτρεμιστικών μηνυμάτων «JIHADICA.COM», αναφέρει : «Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε διαπιστώσει ενεργό ρόλο των εξτρεμιστικών ομάδων στον συγκεκριμένο ιστοχώρο. Το ζήτημα έχει ως εξής: Πρόκειται για την έναρξη μιας νέας τάσης ή απλώς για μια ανωμαλία;».
Αντίστοιχα, λόγο για ένα νέο φαινόμενο κάνει και ο C. ANZALONE, σπουδαστής του «INSTITUTE OF ISLAMIC STUDIES» του Πανεπιστημίου «MCGILL», στο Montreal, ο οποίος μελετά τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας από ισλαμικά πολιτικά κινήματα.
Ενδεικτικά, το «TWITTER» τροφοδοτεί την επίσημη ιστοσελίδα των Taliban «ISLAMIC EMIRATE OF AFGHANISTAN» με αναρτημένες συνδέσεις (posts links) από την @alemarahweb, ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε ενεργοποιήθηκε η εν λόγω υπηρεσία, έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 670 tweets (ονομασία για τα μηνύματα του TWITTER), γραμμένα στη γλώσσα «Pashto», η οποία χρησιμοποιείται στην ενδοχώρα των Taliban, στο νότιο Αφγανιστάν και στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν.
Άλλος ένας λογαριασμός στο «TWITTER» είναι η ηλεκτρονική δ/νση @al_nukhba, με την οποία αναρτώνται μηνύματα της «AL QAEDA» και των μελών της σε Υεμένη, Β. Αφρική και Ιράκ, στην αραβόφωνη ιστοσελίδα «NUKHBA AL-ILAM AL-JIHADI», ή αλλιώς «JIHADI MEDIA ELITE» (JME).
Επισημαίνεται, ότι η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών σε ομάδες που έχουν «χαρακτηρισθεί» τρομοκρατικές, όπως η «AL QAEDA» και οι Taliban, αλλά πέραν της συνταγματικής κατοχύρωσης της ελευθερίας του λόγου, ταυτόχρονα, τις περισσότερες φορές είναι αδύνατος ο εντοπισμός της διασύνδεσης του ηλεκτρονικού λογαριασμού ενός προσώπου με μια τρομοκρατική ομάδα. Παρόλα αυτά, όλοι οι μεγάλοι ιστότοποι λειτουργούν στο πλαίσιο κάποιων όρων λειτουργίας, οι οποίοι θέτουν ορισμένους περιορισμούς ως προς το περιεχόμενο των όσων αναρτούν οι χρήστες, ενώ στο «FACEBOOK» και στο «YouTube», κατά κανόνα αφαιρείται υλικό που προάγει ή παρουσιάζει τρομοκρατική βία.