Το στρατόπεδο Παύλου Μελά παραχωρείται από το υπουργείο Άμυνας στον ομώνυμο δήμο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κ.Βενιζέλο “η παραχώρηση γίνεται για 30 χρόνια σύμφωνα με το άρθρο 84 του νόμου 3883/2010 προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που διέπει την περιοχή, να αναπτύξει μη κερδοσκοπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας τις απολύτως αναγκαίες και νόμιμες υποδομές που πρέπει να είναι οι πιο ήπιες δυνατές.
Τα υπάρχοντα κτήρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, θα συντηρηθούν με ευθύνη του Δήμου και σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού”.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι μέχρι στιγμής η μέθοδος παραχώρησης στρατοπέδων σε δήμους έχει συζητήσιμα αποτελέσματα. Σε πολλες περιπτώσεις ,ούτε πάρκα έγιναν ,ούτε άλλες κοινωφελείς χρήσεις αναπτύχθηκαν. Γι΄ αυτό και υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός ο οποίος λέει ότι θα μπορούσαν οι εκτάσεις των στρατοπέδων να είναι εκμεταλλεύσιμες οικονομικά είτε για το προσωπικό των ΕΔ με την κατασκευή κατοικιών για στρατιωτικούς,είτε για το δημόσιο ταμείο γενικότερα.
Μια μορφή εκμετάλλευσης περιέγραψε ο ΥΕΘΑ για το στρατόπεδεο Π.Μελά,αν ο δήμος αποφασίσει να προχωρήσει σε εμπορικές δραστηριότητες:
“Εάν πρόκειται να αναπτυχθούν από το Δήμο εμπορικές ή γενικότερα οικονομικές δραστηριότητες επιτρεπόμενες από τη νομοθεσία, όπως η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, απαιτείται άδεια των συναρμοδίων υπουργείων και συμφωνία με το ΤΕΘΑ για την ανταποδοτική διασφάλιση της συμμετοχής του ΤΕΘΑ στην αντίστοιχη δραστηριότητα”.