»Η αναδιάρθρωση του χρέους θα απελευθερώσει δυνάμεις» υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εφημερίδα »Βήμα της Κυριακής» καθώς όπως λέει »η αναδιάρθρωση του χρέους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό : »Η αναδιάρθρωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας».
Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταρρίπτοντας τις φήμες περί τραπεζικών κλυδωνισμών, ξεκαθαρίζει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού, όπως τονίζει »είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικές αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις».
Σε ό,τι αφορά τις θυσίες και τα σκληρά μέτρα, ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης, ενώ επισημαίνει πως»η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια για αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμα, ούτε απαλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».
Η θέση αυτή του Κώστα Σημίτη όχι απλά έρχεται σε αντίθεση με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός αλλά ουσιαστικά τα δυναμιτίζει όπως βάζει »μπουρλότο» πλέον στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.
Όλα δείχνουν όμως πως η Γερμανία έχει ήδη έτοιμα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ δεν πιστεύει πως τα μέτρα που εξαγγέλλονται στην Ελλάδα θα πετύχουν την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Τα Γερμανικά σχέδια συναντούν ένα μεγάλο εμπόδιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που φοβάται ντόμινο χρηματοοικονομικής κρίσης.
Το σενάριο που φέρει γερμανική υπογραφή είναι να πειστούν οι κάτοχοι ομολόγων να ανταλλάξουν επικίνδυνα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σχεδόν σε τιμές αγοράς για πιο ασφαλείς τίτλους που θα έχουν την εγγύηση της ευρωζώνης.
Μία δεύτερη σκέψη είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και να επεκτείνει την διάρκειά τους ή να αποσύρει το χρέος.
»Η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό να προετοιμάζεται για την ελληνική αναδιάρθρωση» δήλωσε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος στους Financial Times τονίζοντας : »Δεν πιέζει όμως την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν θα πετύχει εάν δεν το θέλουν οι Έλληνες».
Η Γερμανική στροφή προς την αναδιάρθρωση έγινε ολοφάνερη από τις δηλώσεις του Warner Hoyer, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, στο Bloomberg πως : »ένα εθελοντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δεν θα ήταν καταστροφικό, το Βερολίνο είναι έτοιμο να στηρίξει μία τέτοια προοπτική».
Οι δηλώσεις αυτές δεν ξέφυγαν της προσοχής των αγορών και έτσι ακόμα και σήμερα τα Spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έπιασαν τις 1075,4 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στο παρασκήνιο της γερμανικής πολιτικής σκηνής δίνουν και παίρνουν οι ενέργειες για διακομματική ομοφωνία στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.