Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, όπου έχει σημειωθεί το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά από εκείνο στο Τσερνόμπιλ, ανέφερε εκτίναξη στα επίπεδα ραδιενεργού καισίου και ραδιενεργού ιωδίου-131, που καταμετρώνται στα υπόγεια ύδατα, στην περιοχή του εργοστασίου, σημάδι πως η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενεργά στοιχεία, νερού, από τις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων, συνεχίζεται.
Η αναφορά, ήλθε σε μια περίοδο που η διαχειρίστρια εταιρεία προσπαθεί να βρει ασφαλή μέθοδο μεταφοράς περίπου 60.000 τόνων ραδιενεργού ύδατος που έχει συλλεχθεί από τους πύργους των αντιδραστήρων 1,2 και 3, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σε κοντινές εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Η αύξηση ξανά των επιπέδων της ραδιενέργειας στα υπόγεια ύδατα, πιστοποιήθηκε μετά την εντολή της ιαπωνικής κυβέρνησης στην εταιρεία να επαναλάβει τις μετρήσεις σε μια ποσότητα περίπου 660 τόνων που απάντλησε από υπόγεια χαρακώματα την Τετάρτη.
Η νέα μέτρηση έδειξε συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου-131, που έφθανε τα 400 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, όταν η προηγούμενη καταγραφή, στις 6 Απριλίου είχε δείξει συγκέντρωση της τάξης των 72 μπεκερέλ. Το δε ραδιενεργό καίσιο εκτοξεύθηκε στα 53 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο. από τα 1,4 της προηγούμενης μέτρησης.
Το πρόβλημα της μεταφοράς της τεράστιας ποσότητας του ραδιενεργού ύδατος από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού θεωρείται επιτακτικό να επιλυθεί άμεσα διότι διαφορετικά δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος γενικευμένης έκλυσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων εξαιτίας της μη λειτουργίας του συστήματος ψύξης.