Την πρώτη «επίθεση» για τον σχεδιασμό κλεισίματος στρατοπέδων,δέχτηκε η ηγεσία του ΥΕΘΑ . Οι «διαρροές» που θέλουν στρατόπεδα στη Τρίπολη και στη Κόρινθο να παραμένουν ανοιχτά,προκάλεσαν την αντίδραση του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων το οποίο με ανακοίνωσή του βάζει στο στόχαστρό του, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος εκλέγεται στη Κόρινθο. Στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο,θυμίζει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση και οι οποίες αν επαληθευτούν οι σχεδιασμοί του ΓΕΣ δεν υλοποιούνται:
«Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές για τους σχεδιασμούς του ΓΕΣ σχετικά με την αναδιάταξη των δυνάμεων του στρατού και το κλείσιμο στρατοπέδων, έκπληκτοι αντιληφθήκαμε ότι δύο από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που πολλάκις οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είχαν δηλώσει ότι θα κλείσουν, όχι μόνο παραμένουν σε λειτουργία αλλά και αναβαθμίζονται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά την επιλογή κλεισίματος των ΚΕΝ Άρτας, Μεσολογγίου, Καλαμάτας κλπ., αναβαθμίζονται και επιπλέον νεοσύλλεκτοι θα φιλοξενηθούν σε αυτά.
Πρόκειται για τα ΚΕΝ Κορίνθου και Τριπόλεως, μονάδες παλιές, με τεράστια προβλήματα υποδομών (άχρηστο σύστημα ύδρευσης, Αμίαντος, ακατάλληλες εγκαταστάσεις που το κόστος συντήρησης και αντικατάστασης κρίνεται ασύμφορο κλπ) που στοιχίζουν στην υγεία των νεοσυλλέκτων (σε κάθε σειρά παρουσιάζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας) και τα όποια κρίθηκε ότι έπρεπε να κλείσουν.
Όμως η Κόρινθος αποτελεί εκλογική περιφέρεια του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτη, και εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι έθεσε υπεράνω των όποιων σχεδιασμών του ΓΕΣ και της υγείας των φαντάρων, τα τοπικά συμφέροντα και πρόταξε τις ατομικές και κομματικές ψηφοθηρικές ανάγκες.
Το γεγονός ότι οι εκθέσεις του ΓΕΣ είναι προσχηματικές και ότι οι επιτελικοί αξιωματικοί, χωρίς ίχνος τιμής και ακεραιότητας ουσιαστικά εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία των πολιτικών τους προϊσταμένων, που κινούνται με βάση τις ανάγκες των πελατειακών σχέσεων και του συστήματος διαπλοκής κομμάτων εξουσίας-οικονομικών συμφερόντων αποκαλύπτεται ολοκάθαρα στην περίπτωση του 11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη.
Οι Εθνικές ανάγκες, το Αξιόμαχο κλπ. αποτελούν προπέτασμα καπνού!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στις 18 Ιουνίου 2010, ο Π.Μπεγλίτης παρακολουθεί την ορκωμοσία των σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη. Να σημειώσουμε ότι είναι κλασσικό τέχνασμα των πολιτικών και ιδίως των υπουργών Εθνικής Άμυνας να παρευρίσκονται στις ορκωμοσίες της πολιτικής τους πελατείας, εξασφαλίζοντας έτσι στα γαλάζια και πράσινα βύσματα τη μέγιστη δυνατή άδεια ορκωμοσίας!
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο Π.Μπεγλίτης, δεχόμενος δημοσιογραφική ερώτηση απαντά: «Είχα πει και όταν είχε έρθει ο Πρωθυπουργός και είχαμε μια μεγάλη σύσκεψη της Νομαρχιακής, Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ότι ολοκληρώνεται η μελέτη επανασχεδιασμού της δομής δυνάμεων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα, έχοντας όμως πάντα υπόψη κατά απόλυτη προτεραιότητα το αξιόμαχο και τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολλά στρατόπεδα – και αυτό δεν είναι κρυφό – θα κλείσουν και για εξοικονόμηση δαπανών αλλά και γιατί πρέπει να ενισχύσουμε εκείνα τα στρατόπεδα που συμβάλλουν περισσότερο στη βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην άμυνα της χώρας. Άρα λοιπόν και εδώ, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού το αξιολογούμε για να κλείσει έτσι ώστε με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο, με σεβασμό στους νόμους να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, στους πολίτες της Τρίπολης και της Αρκαδίας για κοινωνικές, αναπτυξιακές και αθλητικές υποδομές προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών».
Φυσικά αυτές οι δηλώσεις πανικόβαλαν τους τοπικούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, που άμεσα αντέδρασαν. Την πρωτοβουλία πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, που στέλνοντας επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ζητούσε ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη. Ολόκληρη η επιστολή, αναφέρει τα εξής…
«Τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει μία έντονη συζήτηση γύρω από την τύχη του 11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη και συγκεκριμένα εάν αυτό πρόκειται να κλείσει ή όχι. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων του νομού, έχει γίνει αποδέκτης της έντονης ανησυχίας και απογοήτευσης των επαγγελματιών της πόλης μας σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού έχει υπάρξει για πολλές δεκαετίες πηγή ζωής και οικονομικής βοήθειας για την πόλη και τους επαγγελματίες της και, παρά την μείωση της δυναμικότητάς του τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας γνωρίζει και σέβεται την προσπάθεια του Υπουργείου και της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της οργάνωσης του κράτους σε όλα τα επίπεδα και τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, θεωρούμε όμως ότι πρέπει να γίνεται πάντα συνυπολογίζοντας τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε κάθε περίπτωση. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, μια τέτοια ενέργεια, όπως το κλείσιμο ενός στρατοπέδου που δίνει ζωή στην πόλη, αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους για επιβίωση».
Αναρωτιέται κανείς τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις προβαλλόμενες από το ΥΠΕΘΑ υπηρεσιακές ανάγκες. Εξοργίζεται όμως ο καθένας μας αντιλαμβανόμενος ότι η προβαλλόμενη ως «ύψιστο καθήκον προς την Πατρίδα» εκτέλεση της υποχρεωτικής θητείας, από τους επιχειρηματίες εκλαμβάνεται εκτός των άλλων ως εξασφάλιση μάζας φαντάρων με ευρώ και είναι έτοιμοι να πέσουν πάνω τους σαν τα κοράκια. Ο Στρατός από Φρουρός των συνόρων εκλαμβάνεται ως Φρουρός της τσέπης του επιχειρηματία, που προσδοκά κέρδος από φαντάρους και μόνιμα στελέχη ως ιδιοκτήτης ταβέρνας-καφετέριας-ξενοδοχείου, ιδιοκτήτης διαμερισμάτων προς ενοικίαση, προμηθευτής κλπ.
Αλλά είπαμε: «πάνω από όλα το Έθνος»!
Το γελοίο όμως του πράγματος είναι ότι πρόσφατα με συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης ο Π.Μπεγλίτης, με τα ίδια λόγια που ξεκαθάριζε ότι κλείνει , τώρα ανακοινώνει ότι παραμένει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη : «βρισκόμαστε σε μια περίοδο επανασχεδιασμού της δομής δυνάμεων του υπουργείου Άμυνας, όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας». «Σχεδιάζουμε -είπε- πραγματικά τομές και ρήξεις με τις αντιλήψεις του παρελθόντος σε σχέση με τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και σε σχέση με τη χωροταξία. Θα έλεγα σχηματικά ότι σχεδιάζουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε έναν «Καλλικράτη», σε σχέση με τη χωροταξία των στρατοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «παραμένει το 11ο σύνταγμα για επιχειρησιακούς λόγους με τον χαρακτήρα και την αποστολή που έχει σχεδιαστεί»!