Οι Γάλλοι δεν φάνηκε να ενθουσιάζονται από την προοπτική να αναλάβει τον έλεγχο των επιχειρήσεων στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ,κάτι που επιθυμεί διακαώς ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν από την επίτευξη της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ, η Γαλλία πρότεινε στους συμμάχους της την δημιουργία «μιας αρχής πολιτικής καθοδήγησης» της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
«Κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Δημοκρατίας, πρότεινα στους Βρετανούς συμμάχους μας, οι οποίοι συμφωνούν, να συσταθεί μια αρχή πολιτικής καθοδήγησης της επιχείρησης, η οποία θα συσπειρώνει τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών που μετέχουν (στην επιχείρηση στη Λιβύη) όπως και αυτών του Αραβικού Συνδέσμου», διευκρίνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ.
«Οφείλουμε να συναντηθούμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, ή το Παρίσι, και να επαναλαμβάνουμε τακτικά αυτού του είδους τη συνάντηση για να επισφραγίσουμε ότι η πολιτική καθοδήγηση υφίσταται», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «εννοείται πως ο αραβικός κόσμος θα έχει τη θέση του».
«Εκτός από αυτήν την πολιτική καθοδήγηση και υπό την ευθύνη του υπουργού Άμυνας (της Γαλλίας), θα χρησιμοποιήσουμε βεβαίως τις ικανότητες σχεδιασμού και επέμβασης του ΝΑΤΟ», προσέθεσε ο γάλλος υπουργός, σημειώνοντας ότι «τα πράγματα από αυτήν την άποψη είναι απολύτως σαφή».
«Για μας αυτή η επιχείρηση είναι κατ’ αρχήν μια επιχείρηση που ήθελε ο ΟΗΕ, πραγματοποιείται από μια συμμαχία κρατών μελών τα οποία δεν είναι όλα μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Επομένως δεν είναι μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, μολονότι μπορεί να στηριχθεί στα στρατιωτικά μέσα σχεδιασμού και επέμβασης της Συμμαχίας», επέμεινε.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη μπορεί να σταματήσει «ανά πάσα ώρα και στιγμή» αν ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός.
«Η στρατιωτική επέμβαση μπορεί να σταματήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αρκεί το καθεστώς της Τρίπολης να συμμορφωθεί ακριβώς και πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αποδεχθεί μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα μέρη στα οποία έχουν διεισδύσει», σημείωσε ο Ζιπέ.
Θα πρέπει επίσης «οι δυνάμεις του Καντάφι να επιστρέψουν στους στρατώνες και η στρατιωτική επιχείρηση να σταματήσει», υπογράμμισε.
«Εκτός απ’ αυτό θα πρέπει από δω και πέρα να σκεφτούμε τη συνέχεια και η συνέχεια είναι η ειρήνη. Η Γαλλία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της στρατιωτικής επέμβασης και θα έχει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ειρήνης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) θα εκφραστεί τις προσεχείς ημέρες πάνω σε αυτό», προσέθεσε.
«Για μας, σε κάθε περίπτωση, δεν εναπόκειται στον συνασπισμό να αποφασίσει ποιο θα είναι το μελλοντικό πολιτικό καθεστώς της Λιβύης. Την ευθύνη αυτή θα επωμιστούν οι ίδιοι οι Λίβυοι. Η επέμβασή μας έχει ως μοναδικό στόχο να τους οδηγήσουμε σε μία κατάσταση στην οποία θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να έχουν πρόσβαση στη δημοκρατική μετάβαση, την οποία τους έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα», επισήμανε. Στην ομιλία του ο Ζιπέ εξύμνησε επίσης τους γάλλους στρατιωτικούς που μετέχουν στην επιχείρηση στη Λιβύη, χαιρέτισε «το ρόλο του Λιβάνου» στην επίτευξη μιας απόφασης του ΟΗΕ που θα ενέκρινε την προσφυγή στη βία για την προστασία αμάχων και το ρόλο της γαλλικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε να υπάρξει μια διεθνής υποστήριξη σε ένα πράσινο φως του ΟΗΕ.