Στη Λιβύη σκοτώνεται κόσμος και στο ΝΑΤΟ δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση για το ρόλο που θα έχει ή θα πρέπει να έχει η Συμμαχία! Χωρίς συμφωνία κατέληξε η σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων που έγινε άγρια χαράματα και θα συνεχιστεί σήμερα.
Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη «μαραθώνια» σύνοδο, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο , που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων, στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα συζητηθεί ξανά τη Δευτέρα που συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος, των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών.
Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.
Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
Κάποιες χώρες-μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο.Όμως το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διηρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.
Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει » προεξέχοντα ρόλο «, στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χωρες-μέλη τις επόμενες ημέρες.