Με κάθε μέσο και ενώ η δύση εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ο Μουαμάρ Καντάφι προσπαθεί να κρατήσει την Τρίπολη υπό τον έλεγχό του.
Αυτό όμως μόνο εύκολο δεν αποδεικνύεται, αφού οι αντικαθεστωτικοί είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους. Δεν είναι όμως μόνο η πρωτεύουσα στρατηγικής σημασίας στον σπαρακτικό εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη. Μεγάλης σημασίας είναι και η πόλη Αζ Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.
Εκεί όπου σημειώθηκαν ολονύκτιες μάχες, ενώ και την Τρίτη αντικαθεστωτικές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση των πιστών στον Καντάφι, που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν την πόλη. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη από τα δυτικά και τα ανατολικά, ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αποθήκη πυρομαχικών στην Ατζνταμπίγια.
Θέλοντας να κερδίσει χρόνο, ο Καντάφι ανακοίνωσε πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη. Μόνο που η κίνηση του αυτή έγινε δεκτή με ειρωνεία από την αντιπολίτευση που πια ελέγχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας αλλά και από τη Δύση. Και ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι, με συνεχόμενες συνεντεύξεις σε δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να πείσει ότι δεν έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα, ΗΠΑ και Βρετανία τον αποκαλούν εμμέσως πλην σαφώς τρελό!
Κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται σε παραλήρημα, αφού αρνήθηκε πως υπήρξαν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, και πια είναι «ανίκανος να κυβερνήσει». Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σούζαν Ραις, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στον Μουάμαρ Καντάφι έως ότου εγκαταλείψει την εξουσία.
Την ίδια άποψη με τις ΗΠΑ έχει και το Κρεμλίνο. «Πολιτικά νεκρό» χαρακτήρισε τον Καντάφι πηγή της ρωσικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως πλέον «δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο». Είναι η πρώτη φορά που –έστω και έμμεσα- η Ρωσία καλεί επί της ουσίας για πρώτη φορά τον Λίβυο ηγέτη να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η κρίση στη Λιβύη έχει διεθνείς επεκτάσεις. Δεν είναι μόνο οι φόβοι πολλών κρατών πως θα δεχτούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, χιλιάδες λαθρομετανάστες από τη Λιβύη. Κυρίως πλήττεται η αγορά του πετρελαίου. Οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της πόλης τελούν υπό κατάληψη, Το ήμισυ σχεδόν της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης έχει σταματήσε και η τιμή του μπρεντ πλησιάζει τα 120 δολάρια το βαρέλι!