Πολλοί μας είχαν κατηγορήσει κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την κρίση των Ιμίων,ότι «τσακώνεστε με τους γείτονες για δύο βράχια και πέντε κατσίκες». Ασφαλώς όλοι αυτοί οι «σύμμαχοι» , «φίλοι» αλλά και πολλοί δήθεν …φωστήρες της εξωτερικής πολιτικής εντός Ελλάδας,ήξεραν πολύ καλά ότι στην υπόθεση των Ιμίων παίζονταν ,παίζονται και θα παιχτούν πολλά περισσότερα από τα…κατσίκια.
Καμμία χώρα δεν δέχεται να παραχωρήσει ούτε εκατοστό γης ακόμη και αμφισβητούμενης και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από αυτό την έναση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας για τις νήσους Κουρίλες. Ποιες είναι αυτές θα πείτε,οπως είχαν πει και οι Ιάπωνες για τα Ίμια.
Για τις Κουρίλες λοιπόν η Ρωσία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο γαλλικού σχεδιασμού τύπου Mistral, από τον στόλο της στον Ειρηνικό, στη θάλασσα της νήσου Σαχαλίνης στις Κουρίλες νήσους: “ Η περιοχή ανήκει στη Ρωσία και καμία χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το αμφισβητήσει.” δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ρώσικου στρατού, στρατηγός Μακάροφ.
Τις Κουρίλες νήσους διεκδικεί τα τελευταία 4 χρόνια η Ιαπωνία, – η οποία τις θεωρεί “βόρεια εδάφη “ της – τα οποία αδίκως μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, προσαρτήθηκαν από την τότε ΕΣΣΔ. Στις σχέσεις των δύο χωρών διαφαίνεται ένταση η οποία δεν αποκλείεται να οξυνθεί αφού ο στρατηγός Μακάροφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει και δεύτερο πλοίο, εάν χρειαστεί.Τι είχε συμβεί με αυτές τις νήσους Κουρίλες;
Το πράγμα είναι πιο μπερδεμένο ακόμη και από τα Ίμια!
Έχουμε και λέμε:
H Περιφέρεια της Σαχαλίνης αποτελείται από τη νήσο Σαχαλίνη και τις Κουρίλες Νήσους. Πρωτεύουσά της είναι το Γιούζνο Σαχαλίνσκ με πληθυσμό 175.000 κατοίκους.
Η νήσος Σαχαλίνη κατοικήθηκε αρχικά από Ιάπωνες αλιείς. Το 1853 έφθασαν οι πρώτοι Ρώσοι που κατοίκησαν το βόρειο τμήμα της με συνέπεια το 1855 η νήσος να μοιραστεί μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας. Το 1875 η Ρωσία κατέλαβε ολόκληρη τη νήσο ανταλλάσσοντάς την με τις Κουρίλες νήσους.
Μετά το Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και τη συνθήκη Πόρτσμουθ (1905) η Ιαπωνία έλαβε το νότιο τμήμα της το οποίο και ονόμασε Καραφούτο. Το 1918 μετά τη Ρωσική Επανάσταση οι Ιάπωνες ανακατέλαβαν ολόκληρη τη νήσο από την οποία όμως αποχώρησαν το 1924, ενώ τον επόμενο χρόνο εκδιώχθηκαν οι Λευκορώσοι από το βόρειο τμήμα της. Το 1945 η Σοβιετική Ένωση με τη λήξη του Β’ Π.Π. επανέκτησε το νότιο τμήμα της μαζί με τις Κουρίλες νήσους και οι Ιάπωνες εκδιώχθηκαν οριστικά από τη περιοχή, αν και η Ιαπωνία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διεκδικεί τέσσερα νησιά από τις Κουρίλες.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρώσικής καταγωγής (84,3%). Ακολουθούν οι Κορεάτες (5,4%) και οι Ουκρανοί (4%).
Έχουμε ξανακούσει για τη περιοχή της Σαχαλίνης ,αλλά δεν ήταν για καλό.Τη 1η Σεπτεμβρίου 1983, η πτήση KAL007 της Korean Airlines (Νότια Κορέα) παραβίασε το σοβιετικό εναέριο χώρο πάνω από τη Σαχαλίνη και καταρρίφθηκε. Το περιστατικό αυτό, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη στιγμιαία τραγωδία του Ψυχρού Πολέμου, άφησε πίσω του 269 νεκρούς.