Διάβημα διαμαρτυρίας προς τους επικεφαλής της τρόικας Ντομινίκ Στρος Καν, Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Τρισέ αναμένεται να κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ως αντίδραση στη συνέντευξη τύπου της τρόικας που θεωρήθηκε απαράδεκτη παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας και προσβολή προς τον ελληνικό λαό.
Έτσι με το διάβημα αυτό ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναυπάρξουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, ενώ θα πρέπει να επικρατήσει και αρχικά ηρεμία και στο εσωτερικό της κυβέρνησης μιας και επικρατεί οργή αλλά και σύγχυση μιας και τα περισσότερα στελέχη ενημερώθηκαν το πρωί για την ύπαρξη της σκληρής ανακοίνωσης από πλευράς κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου.
Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Στρος Καν εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από συνεργάτες του αργά το απόγευμα για τις δηλώσεις της τρόικας και έπειτα από σειρά επαφών, αποφασίστηκσε να εκδοθεί αυτή η σκληρή ανακοίνωση, η οποία ωστόσο για πολλούς θεωρείται προσχηματική, καθώς η κυβέρνηση καθυστέρησε τρομερά να αντιδράσει και στις 02:00 τα ξημερώματα το έκανε.
Πέρα από αυτό όμως η κυβέρνηση δείχνει οργισμένη γιατί με τις δηλώσεις της τρόικας έρχεται προ τετελεσμένου και πλέον από τη Δευτέρα θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο, προκειμένου να εξηγήσει το σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ανακοίνωσε πρώτα η τρόικα, καθώς φοβούνται και τις αντιδράσεις των αγορών.
Εκτός από την κυβέρνηση όμως που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για προσχηματική αντίδραση, στο στρόχαστρο βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον οποίο καταλογίζεται λανθασμένος χειρισμός του θέματος.
Ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αναρωτιούνται γιατί δεν έδωσε ο ίδιος ο έλληνας υπουργός πρώτα συνέντευξη έτσι ώστε να αναπτύξει τον εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άφησε την τρόικα με αποτέλεσμα να δοθεί η εντύπωση ότι η τρόικα βάζει πωλητήριο στην Ελλάδα.
Μάλιστα, πολλοί χρεώνουν στον υπουργό Οικονομικών και τη μηδενική αντίδραση στην συμπεριφορά της τρόικας και μάλιστα αναφέρουν πως την ώρα που στην Ελλάδα επικρατούσε σάλος, το υπουργείο έστελνε τεχνοκρατικά σημειώματα για τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί με την τρόικα. Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.