Σύμφωνα με δημοσιεύματα «Σε ανταρσία, όπως στην εποχή του «Μπάουντι», κατέφυγαν οι δόκιμοι του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι για να αντιμετωπίσουν τον σκληρό καπετάνιο του πλοίου, τα καψώνια και τις αγγαρείες.Η “αποδελτίωση “ των σχετικών δημοσιευμάτων έγινε από το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ και η ιστορία που αποκαλύπτεται έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.
Το ιστιοφόρο «GorchFock» κατευθυνόταν στη Λατινική Αμερική τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η 25χρονη δόκιμος Σάρα Σ. έχασε τη ζωή της πέφτοντας από το κατάρτι. Δεν ήταν το πρώτο δυστύχημα σε εκπαιδευτικό ταξίδι. Ήταν όμως η πρώτη φορά στα 52 χρόνια του «Gorch Fock» που διακοπτόταν το πρόγραμμα. Όταν το πλοίο «έπιασε» στη Βραζιλία, οι δόκιμοι επαναπατρίσθηκαν αεροπορικώς και το «Gorch Fock» επέστρεψε στη Γερμανία με το πλήρωμα υπηρεσίας»!
Σαφής η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ και της στρατιωτικής ηγεσίας να αποφύγουν το φως της δημοσιότητας και να αποκρύψουν από τη γερμανική κοινωνία το τι πραγματικά είχε συμβεί.
Έπρεπε να περάσουν δύο ολόκληροι μήνες για να αποκαλυφθεί από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι οι δόκιμοι του «Gorch Fock» έκαναν Ανταρσία, γεγονός που η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού είχε επιχειρήσει να αποκρύψει. Όπως αποκαλύφθηκε, η ανταρσία ξέσπασε αμέσως μετά τον θάνατο της Σάρας.
Ο Νόρμπερτ Σατς, αξιωματικός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ήταν ο κυβερνήτης του «Gorch Fock», που με την αυταρχική και απάνθρωπη συμπεριφορά του προκάλεσε την εξέγερση των δοκίμων. Οι δόκιμοι κατήγγειλαν στην εξεταστική επιτροπή σκληρά καψώνια και υποστήριξαν ότι υποχρεώνονταν να κάνουν διάφορες εργασίες στο πλοίο χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας: «Ανέβα στο κατάρτι χωρίς τη ζώνη ασφαλείας, αλλιώς σε στέλνω σπίτι σου και αποχαιρετάς την καριέρα σου», ήταν η διαταγή σαν αυτή που έλαβε η 25χρονη δόκιμος Σάρα Σ.
Οι δόκιμοι κατήγγειλαν ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση: «Στο πλοίο είναι όπως στη φυλακή, στα ντους πρέπει να φυλάς τον κ. σου», ήταν η απειλή κάποιων εκπαιδευτών.
Ο κυβερνήτης, όταν διαπίστωσε ότι στις τάξεις των δοκίμων η αγανάκτηση και η οργή για την απώλεια της Σάρας θεριεύει, όχι μόνο δεν έδειξε μεταμέλεια και δεν υποσχέθηκε ότι θα επιληφθεί της υπόθεσης η δικαιοσύνη, αλλά επιχείρησε να τους τρομοκρατήσει. Μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες, συγκέντρωσε τους δόκι?ους στο κατάστρω?α για να τους επιπλήξει αυστηρά.
Ο θάνατος της Σάρας ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και τους δοκίμους να εξεγερθούν.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας πάντως διέταξε έρευνα, ύστερα από ένα καταιγισμό περιστατικών, μεταξύ των οποίων ήταν η ανταρσία στο πλοίο,η σεξουαλική παρενόχληση εκπαιδευομένων και θανατηφόρο επεισόδιο με πυροβολισμό στο Αφγανιστάν.
Όπως δήλωσε ο ίδιος , η αναλυτική έρευνα που έχει παραγγελθεί σε, Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό, όταν ολοκληρωθεί θα αποκαλύψει την έκταση, πιθανής έξαρσης, για τα δεδομένα του Γερμανικού στρατού, φαινομένων βίαιης συμπεριφοράς.
Ο υπουργός Άμυνας, βρέθηκε υπόλογος σκληρής κριτικής την τελευταία εβδομάδα, εξαιτίας πληθώρας επεισοδιακών περιστατικών στους κόλπους του στρατού, με αποτέλεσμα να αναγκάσει την Καγκελάριο Μέρκελ να σπεύσει προς υπεράσπισή του.