«Παγωμένη» ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές στον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, σε αντίθεση με την πολύ θερμότερη αντιμετώπιση που είχε από τον ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
Στη συνάντηση που είχε με τον Ρεπουμπλικανό επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και πλήθος βουλευτών αλλά και στη Γερουσία, όπου μετέβη για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρι Ριντ, ο κινέζος ηγέτης επιχείρησε να καθησυχάσει τους αμερικανούς βουλευτές, τονίζοντας πως η Κίνα είναι μοχλός ανάπτυξης και όχι απειλή για τις ΗΠΑ.
Ομως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, αφού τόσο ο κ. Μπένερ όσο και ο κ. Ριντ αρνήθηκαν την Τετάρτη να παραστούν στο χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του κινέζου προέδρου, αποκαλώντας σε συνεντεύξεις τον κ. Χου «δικτάτορα».
Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον κ. Μπένερ ήταν φυσικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εμπορικές σχέσεις, αλλά, περιέργως, όχι το φλέγον θέμα της νομισματικής πολιτικής. Ο Ρεπουμπλικάνος κοινοβουλευτικός ηγέτης είπε ότι έθεσε στον κινέζο πρόεδρο το ζήτημα της ισχυρότερης προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. «Θέσαμε τις έντονες ανησυχίες μας για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα» ανέφερε ο κ. Μπένερ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «οι κινέζοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να τους φέρουν προ των ευθυνών τους».
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας επιθυμούν την αποχή της Βόρειας Κορέας από κάθε «νέα πρόκληση» και εύχονται, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, να επιτύχουν σταδιακά την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. «Χαιρετίζουμε τη μείωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και η Βόρεια Κορέα πρέπει να απέχει από κάθε νέα πρόκληση» δήλωσε ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κινέζο ομόλογό του, προσθέτοντας ότι «είμαστε σύμφωνοι ότι ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». Η Κίνα θεωρείται ως η μόνη δύναμη που διαθέτει επιρροή επί του βορειοκορεατικού καθεστώτος, το οποίο βομβάρδισε στα τέλη Νοεμβρίου ένα νησί της Νότιας Κορέας.