Ο διχασμός που έχει προκαλέσει ο φράχτης του Έβρου,δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που έχει προκύψει μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Το ερώτημα ποιος θα έχει …το νου του στο φράχτη δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια. Και οι στρατιωτικοί έχουν βάσιμες υποψίες ότι κάποιοι ετοιμάζονται να τους αναθέσουν και το φράχτη.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις στον Έβρο,δεν έχουν αυτή την αποστολή και εμπλέκονται στον εντοπισμό και τη σύλληψη λαθρομεταναστών συχνά μεν ,τυχαία δε,αφού τα στρατιωτικά περίπολα πέφτουν θέλοντας και μη πάνω σε κάποιους από τους περίπου 300 λαθρομετανάστες που περνάνε καθημερινά από τον Έβρο.
Οι ενδείξεις ότι υπάρχουν σκέψεις για χρησιμοποίηση του στρατού στην προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος λαθρομεταναστών είναι πολλές.
*Πρώτα απ΄ όλα το κεφάλαιο «στρατός και λαθρομετανάστες» ξεκίνησε από τη διαπλάτυνση των αντιαρματικών τάφρων στον Έβρο. Η διαπλάτυνση η οποία έγινε για επιχειρησιακούς λόγους που έχουν να κάνουν με την προμήθεια συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων από τη Τουρκία,παρουσιάστηκε και ως ένα έργο που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ τη ανάσχεσης του κύματος λαθρομεταναστών.
*Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον Α/ΓΕΣ για να τον ενημερώσει και γι΄ αυτό το θέμα. Ο αντιστράτηγος Φράγκος είπε στο Πρόεδρο ότι οι λαθρομετανάστες δεν αποτελούν μέρος της αποστολής του στρατού,αλλά ταυτόχρονα έδωσε τα στοιχεία που έχουν οι υπηρεσίες του στρατού.
*Στην επίσκεψή του στη Τουρκία ο αντιστράτηγος Φράγκος έθεσε στον ομόλογό του το ζήτημα των λαθρομεταναστών κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος:
“Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Α/ΓΕΣ στην Τουρκία, το θέμα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία και στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν στον Τούρκο ΑΚΑΜ στοιχεία κίνησης λαθρομεταναστών στην περιοχή του Έβρου από συγκεκριμένα σημεία εισόδου που καταδείχτηκαν σε χάρτες της ιστοσελίδας Google. Η ανταλλαγή πληροφοριών έγινε μεταξύ στρατιωτικών αρχών στο πλαίσιο της μεθοριακής συμφωνίας και με στόχο να ανταποκριθεί η γειτονική μας χώρα στις διεθνείς υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα στις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης”,είπε ο κ.Βενιζέλος.
Το βέβαιο είναι ότι ο στρατός δεν πρέπει να συμπεριλάβει στις αποστολές του και το θέμα των λαθρομεταναστών. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχυμένες το τελευταίο διάστημα και από τη Frontex ,μπορούν και πρέπει να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Φαίνεται όμως ότι στη κυβέρνηση έχουν άλλα σχέδια για τους “μη παραγωγικούς”.