«Όσοι ΕΠΟΠ συμπληρώνουν επταετία θα κρίνονται για μονιμοποίηση«,απάντησε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Βουλή σε ερώτηση της ΝΔ, για την τύχη των ΕΠΟΠ,οι οποίοι έχουν προσληφθεί από το 2004 και μετά.Ο κ.Βενιζέλος στην απάντησή του υποστηρίζει ότι το όλο θέμα προκλήθηκε από μία δήλωσή του:
«Η δήλωσή μου για το πώς σχεδιάζεται και εφαρμόζεται η νέα δομή δυνάμεων και ιδίως η δήλωσή μου ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση απόλυσης μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, μετατράπηκε σε «επιβεβαίωση» της δήθεν πληροφορίας για σχέδιο απόλυσης χιλιάδων ΕΠ.ΟΠ .
Είναι κοινωνικά ανεύθυνο να παίζουν κάποιοι με την αγωνία νέων ανθρώπων που είναι εντεταγμένοι στις Ένοπλες Δυνάμεις ως επαγγελματικά στελέχη, στο πλαίσιο ενός νομικού καθεστώτος που διατηρήθηκε σε ισχύ με τον πρόσφατο νόμο 3883/2010. Κατά τη συζήτηση του νόμου αυτού στη Βουλή και με αφορμή την εισαγωγή του νέου θεσμού του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη, εξηγήθηκε με πολύ καθαρό τρόπο, ποια θα είναι η σχέση του νέου αυτού θεσμού του ΕΦ.ΟΠ με τους ΕΠ.ΟΠ., με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του στρατεύματος.
Όσοι συνεπώς υπηρετούν σήμερα και όσοι θα κριθεί αναγκαίο να προσληφθούν στο μέλλον ως Επαγγελματίες Οπλίτες, θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ίδιο καθεστώς και άρα με την συμπλήρωση επτά ετών υπηρεσίας θα κρίνονται για μονιμοποίηση. Η κρίση αυτή – όπως συμβαίνει τώρα και με τη διαδικασία πρόσληψης μετά την κατάργηση της περίφημης συνέντευξης– θα είναι διαφανής και αξιοκρατική, με μόνο κριτήριο την επαγγελματική επάρκεια».
Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων από τις οποίες θα περνούν οι υποψήφιοι για μονιμοποίηση ΕΠΟΠ. Για να λέμε τα πράγματα ως έχουν η τύχη των ΕΠΟΠ θα κριθεί από το αν υπάρχουν χρήματα για τη μισθοδοσία τους.