Η Ρωσία παρακολουθούσε υπόπτους για την δολοφονία με δηλητήριο του Λιτβινένκο στη Βρετανία, αλλά έλαβαν από τη Βρετανία διαβεβαίωση ότι το θέμα βρισκόταν υπό έλεγχο. ,σύμφωνα με τηλεγράφημα διπλωματών των ΗΠΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα από το WikiLeaks χθες Σάββατο.
Ο πρώην πράκτορας της KGB και της διαδόχου της FSB Λιτβινένκο, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στη Βρετανία δηλητηριάστηκε το Νοέμβριο του 2006 με τη χρήση του εξαιρετικά τοξικού πολώνιου-210, ενός σπάνιου ραδιενεργού ισοτόπου.
Συνεργάτες του επέρριψαν την ευθύνη για το θάνατό του σε πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ το ζήτημα απασχόλησε δεκάδες τηλεγραφήματα των αμερικανών διπλωματών.
Ο θάνατός του είχε οδηγήσει τις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου, με το Λονδίνο να απαιτεί από την Μόσχα να εκδώσει στη Βρετανία τον πρώην πράκτορα της KGB Αντρέι Λουγκοβόι προκειμένου να δικαστεί για φόνο.
Η Μόσχα αρνήθηκε· ο Λουγκοβόι, ο οποίος αργότερα εξελέγη στη Ρωσική βουλή αποκτώντας ασυλία από κάθε ποινική δίωξη, διαψεύδει ότι σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το θάνατο του πρώην συναδέλφου του.
Σύμφωνα με το διαβαθμισμένο ως μυστικό τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Guardian στο Διαδίκτυο Ρώσος αξιωματούχος είχε πει λίγο μετά το θάνατο του Λιτβινένκο πως οι Ρωσικές αρχές παρακολουθούσαν τους δολοφόνους του αποσκιρτήσαντα πρώην πράκτορα και σημείωνε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε καμιά ανάμιξη στην δολοφονία του.
Το τηλεγράφημα, με ημερομηνία 26η Δεκεμβρίου 2006, καταγράφει λεπτομερειακά όσα συζητήθηκαν σε δείπνο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι ανάμεσα στο ρώσο ειδικό προεδρικό εκπρόσωπο Ανατόλι Σαφόνοφ και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Χένρι Κράμπτον.
Μιλώντας για την ανάγκη διμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ο Σαφόνοφ «επισήμανε τα πρόσφατα γεγονότα στο Λονδίνο–συγκεκριμένα την δολοφονία πρώην Ρώσου κατασκόπου με την έκθεσή του σε ραδιενεργή ουσία–ως στοιχείο του πόσο μεγάλη εξακολουθεί να είναι η απειλή», σημειώνεται στο τηλεγράφημα που διέρρευσε.
«Αυτό άφηνε να εννοηθεί ότι η FOR [συντομογραφία για τη ρωσική ομοσπονδία] δεν αναμίχθηκε [στο φόνο], αν και ο Σαφόνοφ δεν προσέφερε περαιτέρω εξηγήσεις», αναφέρει σχόλιο που προστέθηκε από το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ.
«Ο Σαφόνοφ ισχυρίστηκε ότι οι Ρωσικές αρχές στο Λονδίνο γνώριζαν και παρακολουθούσαν άτομα που μετακινούσαν ραδιενεργές ουσίες στην πόλη αλλά τους ειπώθηκε από τους Βρετανούς ότι [το θέμα] ήταν υπό έλεγχο πριν την δηλητηρίαση».
Η δημοσιοποίηση του τηλεγραφήματος σημειώνεται μερικές ημέρες αφότου η Μόσχα επέκρινε το Λονδίνο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση μιας ύποπτης για κατασκοπεία.
Η Κάτια Ζατουλιβέτερ, 25 ετών, εργαζόμενη για έναν βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που είναι μέλος της επιτροπής άμυνας του Βρετανικού κοινοβουλίου, πρόκειται να απελαθεί μετά τη σύλληψή της βάσει υποψιών ότι είναι «κατάσκοπος», ανέφεραν εγχώρια ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα.