Η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τη διαρροή απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων τα οποία είναι ουδόλως κολακευτικά για τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον και για τουλάχιστον ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και με άλλες κυβερνήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού. Ερωτώμενος για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει για τον Κάμερον το περιεχόμενο των εγγράφων, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η αμερικανική πρεσβεία μας είχε ενημερώσει για το περιεχόμενό τους. Δεν θα σχολιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες».
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο σε κάποια από τα εν λόγω τηλεγραφήματα ο Κάμερον χαρακτηρίζεται «ρηχός» ενώ ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας θεωρείται «κακομαθημένο». Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Ντέιλι Εξπρές — η οποία ωστόσο δεν έχει προνομιακή πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα του ιστοτόπου Wikileaks — αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, χαρακτήρισε «ρηχούς» τόσο τον Κάμερον όσο και τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν σε συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Λονδίνο.
Η εφημερίδα Γκάρντιαν, που έχει πρόσβαση στα έγγραφα του Wikileaks, δεσμεύτηκε σήμερα να δημοσιεύσει προσεχώς τα απόρρητα τηλεγραφήματα που περιέχουν «ενοχλητικούς» χαρακτηρισμούς τόσο για τον Κάμερον όσο και για τον προκάτοχό του, τον πρωθυπουργό των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν. «Προφανώς, καταδικάζουμε την πρωτοφανή δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. Οι διαρροές και η δημοσιοποίησή τους θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, στη Βρετανία και αλλού», τόνισε ο εκπρόσωπος. Όσον αφορά το «κακομαθημένο μέλος της βασιλικής οικογένειας», τόσο η Ντέιλι Εξπρές όσο και η εφημερίδα Σαν είναι πεπεισμένες ότι πρόκειται για τον πρίγκιπα Άντριου, τον δευτερότοκο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι εφημερίδες Ντέιλι Μίρορ και Ντέιλι Μέιλ κάνουν επίσης αναφορά στην «ανάρμοστη συμπεριφορά» του πρίγκιπα ο οποίος ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το διεθνές εμπόριο. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που ρωτήθηκαν σχετικά, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.