Με τις φήμες για το περιεχόμενο των αποκαλύψεων από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks,να περιλαμβάνουν και την “ελληνορωσική” συνεργασία που έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί επί κυβερνήσεων Καραμανλή, η είδηση αποκτά άλλη διάσταση αν και τα δύο γεγονότα όπως λένε από το Πεντάγωνο,απλά συνέπεσαν. Η προμήθεια 450 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου BMP από τη Ρωσία μπαίνει οριστικά και αμετάκλητα στο “ψυγείο”! Ουσιαστικά τελειώνει με αρνητικό τρόπο για τη Ρωσία και για να πούμε αυτό που δεν τολμούν να πουν από το Πεντάγωνο ακυρώνεται.
Με μία μικρή και άκρως υπηρεσιακή ανακοίνωση η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έβαλε τέλος σε μία προμήθεια η οποία θα μας κόστιζε 1,7 δις:
«Σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας την 22 Νοεμβρίου 2010 εγκρίθηκε από το Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Γεωργιόπουλο Δημήτριο ο τερματισμός του έργου Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Προμήθειας Νέων Ερπυστριοφόρων TOMA BMP-3M», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας.
Η επιτροπή τερμάτισε το έργο της χωρίς καν να υποβάλλει πρακτικό κάτι που δείχνει ότι αυτό που όλοι σιγοψυθίριζαν εδώ και ένα χρόνο στους διαδρόμους του Πενταγώνου,δηλαδή ότι η αγορά αυτή δεν θα υλοποιούνταν,έγινε πραγματικότητα. Από την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στη Μόσχα το Μάρτιο του 2010 είχε γίνει σαφές ότι το ζήτημα των BMP πήγαινε για …ελληνικές καλένδες. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από την αναμενόμενη δυσαρέσκεια που προκαλούσε κάθε αγορά όπλων από τη Ρωσία στους “δυτικούς φίλους και συμμάχους”, η Αθήνα είχε να αντιμετωπίσει και τα λάθη της ρωσικής πλευράς που αντιμετώπισε το όλο ζήτημα με υπεροψία. Το κόστος του προγράμματος ανεβοκατέβαινε ξεκινώντας από το 1 δις, ,φθάνοντας στο 1,9 και κατέληξε στο 1,7 ,με τη Μόσχα τους τελευταίους μήνες να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης. Μία πρόταση που δεν πρόλαβαν να κάνουν επίσημα οι Ρώσοι προέβλεπε να κοβόταν στο μισό η προμήθεια και να αγοράζαμε τελικά 220 ΤΟΜΑ. Το ζήτημα της απόκτησης νέων ΤΟΜΑ για την κάλυψη των αναγκών του Στρατού διασυνδέεται και με την τύχη της υπό κρατικό έλεγχο αμυντικής βιομηχανίας ΕΛΒΟ. Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων φιλοδοξούσε να αναλάβει την παραγωγή τμημάτων των BMP-3M .Ωστόσο υπάρχει σαφώς καλύτερη πρόταση από τους Γερμανούς για τη κατασκευή γερμανικών ΤΟΜΑ στην ΕΛΒΟ και φαίνεται ότι και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην “δύσκολη” απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς για να μην κρυβόμαστε. Η αγορά των BMP από τη Ρωσία ποτέ δεν είχε γίνει θετικά δεκτή από τους επιτελείς του ΓΕΣ . Η παραγγελία ή μάλλον η ανακοίνωση πρόθεσης παραγγελίας έγινε για λόγους “εξοπλιστικής διπλωματίας” . Ο “ελληνο-ρωσικός” άξονας έπρεπε να σταθεροποιηθεί με μία μεγάλη παραγγελία από τη Μόσχα! Και κάπως έτσι άνοιξε η υπόθεση των BMP, η οποία είχε άδοξο τέλος.