Προκλητικα φιλοτουρκος και ανιστορητος – αφου χαρακτηριζει »αμφιλεγομενο » γεγονος την τουρκικη εισβολη - εμφανιζεται σε συνέντευξη του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό SKY TV ο πρώην Υπουργος του Ηνωμένου Βασιλείου κ.Jack Straw .
Συγκεκριμενα σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στον SKY Türk ο κ.Straw συνεδεσε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με την εισβολη του Αττιλα το 1974 υποστηριζοντας οτι οι Ελληνοκυπριοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να τιμωρούν τους Τουρκοκυπριους για κάτι που συνέβη πριν από σαράντα χρόνια, το οποίο, ακόμη και αυτό είναι αμφιλεγόμενο. Και οι δύο πλευρές έχουν δίκαιο σε επιμέρους ζητήματα. Όμως η διεθνής κοινότητα έκτοτε δεν συμπεριφέρθηκε ισόρροπα.
Σε αλλο σημειο ειπε οτι η τουρκική ένταξη έχει καταστεί όμηρος του κυπριακού.και οτι οσοι εμποδίζουν την τουρκική ένταξη σπρώχνουν την Τουρκία στην Ανατολή.(…)Τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία είχαν προβλήματα όταν εντάχθηκαν στην ΕΕ. Όμως για πολιτικούς λόγους η ΕΕ τα παρέβλεψε και τις δέχθηκε. Η ίδια «διευκόλυνση» πρέπει να γίνει και για την Τουρκία.
Αναφερομενος στο ΚυπριακόκJack Straw ειπε μεταξυ αλλων:
-Ήταν μεγάλο λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο. Υπήρχαν όμως τότε λόγοι για αυτό.
-Για το άρθρο στους Tımes και την διχοτόμηση ως πιθανή λύση τόνισε:
Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πιθανότητα της διχοτόμησης. Για μερικούς είναι τρομερό αλλά ίσως είναι η εναπομείνασα λύση. Είναι ένα διηρημένο νησί στο οποίο έχουμε μια de facto διχοτόμηση. Οι Ελληνοκυπριοι απολαύουν όλα τα πλεονεκτήματα της διχοτόμησης ενώ οι Τουρκοκυπριοι υποφέρουν από τα μειονεκτήματά της όπως η διεθνής απομόνωση.
Δεν υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τους Ελληνοκυπριοι να εγκαταλείψουν το status quo. Αισθάνονται άνετα γιατί διαθέτουν το veto στην ΕΕ.
Η στάση των ΕΚ στο σχέδιο Αννάν ήταν εξοργιστική. Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Κύπρο υπέρ του σχεδίου. Ο Talat κράτησε τον λόγο του ενώ ο Παπαδόπουλος γύρισε και διεξήγε εκστρατεία υπέρ του όχι.
– Σε σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό ανέφερε ότι ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.