Το σχέδιο «σωτηρίας» του ΜΤΣ,ανέλυσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του υποστράτηγος ε.α Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος. Όπως έχει αποκαλύψει το OnAlert, θα υπάρξουν περικοπές στο μέρισμα κατά 15% το 2011 και αύξηση των εισφορών κατά 1%. Ο κ.Σωτηρόπουλος προετείνει ακόμη να καθοριστεί ως ηλικιακό όριο για την είσπραξη του μερίσματος το 53ο έτος της ηλικίας για κάθε δικαιούχο. Αναλυτικά οι δηλώσεις:
Η “ασθένεια” του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, αναφέρει, ξεκινά από το 1986, όταν κάποιοι απέκρυπταν ληξιαρχικές πράξεις θανάτου δικαιούχων και εισέπρατταν τα μερίσματα. Για την εξέλιξη του θέματος, ο κ. Σωτηρόπουλος δήλωσε άγνοια. Συνεχίζοντας υπενθυμίζει ότι: Το 1990 η τότε κυβέρνηση ενισχύει το ΜΤΣ με 5 δισεκατομμύρια δραχμές, από τα οποία εισπράχθηκαν τα 3,5 δισ. δρχ και το Ταμείο διεκδικεί μέχρι σήμερα το ποσό του 1,5 δισ. δρχ, δηλ. 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Τη δεκαετία 1990-2000 πωλήθηκαν πολλά κτίρια, χωρίς ωστόσο να λύσουν τα προβλήματα, τα οποία είχαν επικαλεστεί τότε, για να προχωρήσουν στην πώληση των κτιρίων. Ο ίδιος χαρακτήρισε επωφελή τη μακροχρόνια μίσθωση του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατου στην κοινοπραξία Τράπεζα Πειραιώς – Καρούζος. Η ίδια κοινοπραξία είχε δώσει χρήματα και για τη συντήρηση του εγκαταλειμμένου κτιρίου και άλλα 30 δισ. δραχμες. Μέρος του ποσού αυτού διατέθηκε για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τραπεζών. Στις αρχές του 2004 το ΜΤΣ πουλά μετοχές της Γενικής Τράπεζας, στην οποία ήταν στρατηγικός επενδυτής, και εισπράττει 36 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, για να αυξηθεί σταδιακά έως το 2006 το μέρισμα προς τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα το 2004 το Ταμείο να κλείσει με ελλειμματικό ισολογισμό. Το 2006 το ΜΤΣ, μέσω δανείου που συνομολογήθηκε με τη Eurobank, συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας.
Το 2008 η προικοδότηση που χορηγούσε το ταμείο αρχίζει να πηγαίνει για την κάλυψη του ελλείμματος ενώ το 2009 το Ταμείο σταματά να αποδίδει τις κρατήσεις προς τα δικαιούχα- συγγενή ταμεία, όπως το ΕΚΟΕΜΣ. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει από τα μέσα του 2009 να δανείζει το Ταμείο για να πληρώνει τα βοηθήματα. Τον Ιούλιο του 2010 ο δανεισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 170 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει προς το ΜΤΣ ότι θα αρχίσει να παρακρατεί τα έσοδα του που απορρέουν από τις κρατήσεις των εν ενεργεία αξιωματικών και υπαξιωματικών προς το ΜΤΣ και τους κοινωνικούς πόρους. Έτσι την 1η Οκτωβρίου 2010 το Υπουργείο δεσμεύει 45 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας το έλλειμμα στα 117 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Για να σταματήσει η καθοδική πορεία του Ταμείου και να προχωρήσει σε εξυγίανση και ανάπτυξη, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Σωτηρόπουλος προτείνει σειρά μέτρων, για τα οποία, όπως είπε, είναι ενήμερη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Μεταξύ αυτών προτείνει:
1.-Περικοπή του μερίσματος προς τους μερισματούχους κατά 15% το 2011 και ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του Ταμείου κατά 10% το 2012 (συνολικά 25%).
2.-Αύξηση κατά 1% των κρατήσεων υπέρ του ΜΤΣ για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και αστυνομικούς,
3.-Κατάργηση του επιδόματος θανάτου (15 μερίσματα που κυμαίνονται από τρεις έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ που λαμβάνει η οικογένεια του θανόντος δικαιούχου).
4.-Την εναρμόνιση του μερίσματος προς τους δικαιούχους θανόντος στο 70%, σύμφωνα με το συνταξιοδοτικό νόμο και κατά περίπτωση,
5.-Τη θέσπιση παραβόλου, π.χ. 5 ευρώ, υπέρ ΜΤΣ για έγγραφα που εκδίδει η αστυνομία, όπως διαβατήριο, άδεια κυνηγιού, άδεια παραμονής αλλοδαπού, κλπ,
6.-Τη θέσπιση, π.χ. του 53ου έτους, ως ηλικιακού ορίου για την έναρξη της καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους, ώστε με δεδομένο ότι ο στρατιωτικός και ο αστυνομικός αποστρατεύονται σε μία ηλικία 50 έως 51 ετών, μέχρι τότε να “πριμοδοτούν” το ταμείο με ένα ποσό των 3000 ευρώ ετησίως (για τους ανώτατους βαθμούς) είτε με εφάπαξ καταβολή και ανάλογη έκπτωση είτε σε ισόποσες δόσεις, είτε μετά τη συμπλήρωση του 53ου έτους, όπότε θα αρχίσει η καταβολή του, με ανάλογες κρατήσεις.
7.- Διακανονισμό του χρέους σε βάθος 20ετίας,
8. Τέλος ο πρόεδρος του ΔΣ δηλώνει ότι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού διεκδικεί από το υπουργείο Οικονομικών :
Α.Την ενίσχυση των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που δεν έχει δοθεί από το 1990,
Β. 8 εκατομμύρια ευρώ για το φόρο με τον οποίο φορολογήθηκε το μίσθωμα του Μεγάρου, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου, τυγχάνει απαλλαγής διότι είναι διατηρητέο και
Γ. 3 έως 4 εκατομμύρια ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους καθώς από το 2003 έχει ενταχθεί στο ταμείο μικρός αριθμός ατόμων της εθνικής αντίστασης.