Τη διαβεβαίωση ότι η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε C. Malmstrom θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να αντλήσει τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία οφέλη σε ό,τι αφορά το αίτημά της για παροχή συνδρομής στην φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης έδωσε κατά την σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Michel Cercone, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η απόδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα ήταν επιβεβλημένη, καθώς πρόκειται για «μια χωρίς προηγούμενο κατάσταση, η οποία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες κινδυνεύει να επιδεινωθεί».
Όπως ειδικότερα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών που συνωστίζονται στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία – ιδίως στην περιοχή της Ορεστιάδας – έχει λάβει «ανησυχητικές διαστάσεις» με αποτέλεσμα η Ελλάδα «να μην μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της».
Ως εκ τούτου, συνέχισε, είναι αναγκαία η συμμετοχή στις χερσαίες επιχειρήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα των ομάδων ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX ) προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του κύματος παράνομων μεταναστών. Η τυπική απόφαση για την παροχή συνδρομής θα ληφθεί από τον διευθυντή της Frontex εντός πέντε ημερών από την κατάθεση του αιτήματος, επισήμανε ο Michel Cercone, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία για το θέμα αυτό με τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστεί ο αριθμός των συνοριακών φυλάκων που θα αναπτυχθούν στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, το πότε θα αναλάβουν δράση και ποια θα είναι επακριβώς η εντολή τους.
Ερωτηθείς στη συνέχεια για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η παρουσία χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν έχει καταστεί δυνατή η απορρόφηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων των εν λόγω ταμείων από την Ελλάδα σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ενώ προσέθεσε ότι η ευρωπαία Επίτροπος έχει θέσει το εν λόγω θέμα στις ελληνικές αρχές κατά την διάρκεια της τελευταίας της επίσκεψης στην Ελλάδα .
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ανθρωπιστική διάσταση της υπόθεσης με αφορμή και τις αιτιάσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά των ελληνικών αρχών για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, ο Michel Cercone ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει νομικά μέτρα κατά της Ελλάδας για μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα θέματα ασύλου, ενώ τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης στον τομέα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Σε ό,τι αφορά τέλος την στάση της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων την πρότασή της για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, η οποία και συζητείται ώστε να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.