Στο εξωτερικό, μοιάζει με ένα κανονικό SUV. Αλλά το πρωτότυπο «αυτόνομο αυτοκίνητο ρομπότ» – εξοπλισμένο με αισθητήρες και σαρωτές, πολυεστιακή κάμερα και ισχυρούς υπολογιστές – μπορεί μια ημέρα να βοηθήσει να αποφεύγονται οι στρατιωτικοί θάνατοι από βομβιστικές επιθέσεις και ενέδρες – ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουν οι σχεδιαστές του.
Ερευνητές παρουσίασαν το λεγόμενο MuCar-3 στη Γερμανία στο European Land Robot Trial, όπου oι εφευρέτες όλου του κόσμου έδειξαν τις ιδέες τους σε στρατιωτικούς αξιολογητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
The MuCar-3 μπορεί να ακολουθεί τα οχήματα κανονικά σε ένα κομβόι. Σταματάει όταν το πρώτο όχημα σταματά ενώ δημιουργεί και αντίγραφα ασφαλείας. Εκτιμάται πως είναι ένα βήμα για την προστασία των στρατιωτών κρατώντας μακριά κάθε πιθανό κίνδυνο όταν αυτό είναι δυνατόν.
Παραμένουν όμως κάποια προβλήματα να επιλυθούν όπως σημείωσαν οι ειδικοί στο συνέδριο Robot Trial. “Υπάρχει πρόοδος αλλά όχι στο σημείο που θα θέλαμε” τονίζει ο Dirk Ellinger, διευθυντής εξοπλισμών του Γερμανικού Υπουργείου Αμυνας.
Σήμερα περίπου 10.000 διαφορετικών ειδών τηλεκατευθυνόμενα ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την επιτήρηση, την αναγνώριση ή εξουδετέρωση. Οι ειδικοί εξακολουθούν να περιμένουν για μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με τα ρομπότ εδάφους για να εκπληρώνουν απλές εργασίες χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν λύσεις για αυτόνομα ή ημιαυτόνομα συστήματα έτοιμες να τεθούν σε μαζική παραγωγή,» είπε ο Ellinger.
«Ψάχνουμε για ρεαλιστικές λύσεις που θα κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τους στρατιώτες μας στις αποστολές», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του γερμανικού στρατού Werner Freers.
To πρόβλημα που καλούνται να ξεπεράσουν οι σχεδιαστές είναι το γεγονός πως για να δράσει το ρομπότ απαιτείται η παρουσία ενός οχήματος με οδηγό που θα “ανοίγει” δρόμο… Σε περιπτώσεις όμως όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν αυτό ακριβώς το σημείο είναι που προβληματίζει. Η ανθρώπινη παρουσία σε αποστολές που πιθανότατα θα κοστίσουν ζωές.