Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντά τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης μέσα από το Οβάλ Γραφείο και έπειτα πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στην ατζέντα των συνομιλιών Τραμπ και Μακρόν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ για τον τερματισμό του.
Παρά τα δημοσιεύματα νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ υποδέχθηκε κανονικά τον Μακρόν στην είσοδο του Λευκού Οίκου, όπως προβλέπεται σε κάθε επίσημη επίσκεψη κάποιου ηγέτη. Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος πήγε στον Λευκό Οίκο πριν τη συνάντησή του με τον Τραμπ, όπου δεν τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στο Οβάλ Γραφείο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και θετικό, με τους δύο ηγέτες να γελούν και να αστειεύονται μεταξύ τους, ενώ απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους. Ανάμεσα σε αυτές τις ερωτήσεις ήταν και το ζήτημα της αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη, το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα.
Στην Ουάσινγκτον ο Ζελένσκι για τη συμφωνία των ουκρανικών ορυκτών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος «θα μπορούσε» να πάει στην Ουάσινγκτον αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά.
Η συμφωνία με την Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες της, είναι «πολύ κοντά», υπογράμμισε ο Τραμπ.
Επανέλαβε επίσης ότι προσπαθεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την «οικονομική ανάπτυξη» των δύο χωρών. Είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να πάει στη Μόσχα «την κατάλληλη στιγμή», αλλά θεωρεί ότι η 9η Μαΐου «είναι ίσως πολύ νωρίς» για να προγραμματίσει μια επίσκεψη. Στις 9 Μαΐου η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία.
Για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο, ο Τραμπ σχολίασε ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε μερικές εβδομάδες», υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχτεί την ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε».
Ωστόσο, σε σχόλια ότι αποκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο «δικτάτορα» και αν θα χαρακτήριζε έτσι και τον Πούτιν, ο Τραμπ αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χαρατηρισμό για τον Ρώσο πρόεδρο.
Επιπλέον, αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί οι ΗΠΑ καταψήφισαν το σχέδιο ψηφίσματος του Κιέβου και της Ευρώπης στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις Τραμο στην κοινή συνέντευξη Τύπου
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή τους, ο Τραμπ επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε αρχίσει αν ήταν εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ και τόνισε ότι μίλησε με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου «πηγαίνουν καλά και γρήγορα».
«Ήρθε η ώρα να τερματιστεί αυτή η αιματοχυσία και να αποκατασταθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατό», τόνισε. «Δεν θα αφήσουμε να ξεκινήσει ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».
«Έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία τον τελευταίο μήνα από ό,τι τα τελευταία τρία χρόνια», πρόσθεσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά την προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν.
Δήλωσε ότι η σημερινή συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο ήταν ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ξοδέψει» πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, ενώ η Ευρώπη μόλις 100 δισ., και «ήρθε η ώρα να ισοφαρίσουμε», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν συμφωνεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα τόσο για την άμυνά τους όσο και για την Ουκρανία.
Οι δηλώσεις Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τραμπ, δήλωσε ότι ο στόχος της χώρας του είναι να οικοδομήσει μια σταθερή, μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη είναι πρόθυμη να γίνει ισχυρότερος εταίρος και να κάνει περισσότερα στον αμυντικό τομέα, τόνισε. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας εκεχειρίας.
Ωστόσο, οι στρατιώτες αυτοί, δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Ο πρόεδρος Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να είναι «ενωμένες» για να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Αυτή η ειρήνη δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας ή κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις, πρέπει να επιτρέψει την ουκρανική κυριαρχία και να επιτρέψει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με άλλους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα ζητήματα που την επηρεάζουν», λέει ο Γάλλος πρόεδρος.
«Για τους Ευρωπαίους αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα», πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Ισραήλ και το Ιράν.
Φωτογραφίες Reuters