«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα.
Το υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει πως το καθεστώς για τα Δωδεκάνησα «διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947» και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται από το δικαίωμά της στην άμυνα, πολλώ δε μάλλω όταν απειλείται με πόλεμο με το διαβόητο casus belli.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε αναφέρει μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του πως η Ελλάδα σφετερίζεται τα Δωδεκάνησα και ότι «το να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο».
Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Μπαχτσελί ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο εξοπλισμός εντός ενός σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και συμπαρασύρει το Αιγαίο σε μια δίνη εντάσεων. Τα Δωδεκάνησα [τα] έχουν σφετεριστεί και παρθεί με παιχνίδια του ποδιού. Το να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο. Το να ακολουθείται μια επιθετική πολιτική στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει τίποτα σε καμία χώρα. Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα. Η Αθήνα να προσέχει τα βήματά της. Τα αποτελέσματα των ενεργειών της Ελλάδας θα είναι βαριά».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Μπαχτσελί ανέφερε: «Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη. Το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να είναι ισορροπημένο. Είμαστε σε συνεννόηση για να μην ρίξουμε σκιά στους αιώνες που πέρασαν με τη σύμπραξη του πεπρωμένου. Είναι η ώρα για το τουρκικό έθνος και την Τουρκία».
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί:
«Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.
Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες».