Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαφημίζει τον πύραυλο Oreshnik ως ένα νέο όπλο, αλλά η έρευνα στα θραύσματα του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που έπεσε στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας στις 21 Νοεμβρίου, έδειξε ότι ορισμένα από τα συστατικά του πυραύλου ήταν τουλάχιστον επτά ετών.
Το ουκρανικό μέσο Defense Express γράφει σε δημοσίευμά του ότι ένα από τα μέρη του Oreshnik που ανακτήθηκε από την Ντνίπρο είχε σειριακό αριθμό και ημερομηνία παραγωγής στις 12 Απριλίου 2017.
Το 2017, η Ρωσία είχε σχέδια να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του πυραύλου RS-26 «Rubezh» και πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το Oreshnik είναι πιθανώς κάποιο παράγωγο του συγκεκριμένου πυραύλου, με στοιχεία του πυραύλου Bulava, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990.
Μετά το χτύπημα στη Ντνίπρο, το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε ότι ο Oreshnik ήταν ένας πειραματικός τύπος βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) βασισμένος στον ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26 Rubezh (ICBM).
Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο νέος ρωσικός πύραυλος είναι μια παραλλαγή του RS-26 Rubezh και η Μόσχα πιθανότατα άρχισε να φτιάχνει το πυραυλικό σύστημα πριν από πολλά χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν οι ισχυρισμοί του Defence Express είναι έγκυροι, τότε αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία ανέπτυξε έναν πυρηνικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM) το 2017 και παραβίαζε τη συνθήκη INF, η οποία προβλέπει ότι ΗΠΑ και Ρωσία ήταν υποχρεωμένες να μην έχουν ή αναπτύσσουν τέτοια οπλικά συστήματα.
Μέχρι στιγμής, στρατιωτικοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία έχει πιθανώς πολύ περιορισμένο αριθμό πυραύλων Oreshnik.
Ωστόσο, αν οι ισχυρισμοί που έγιναν από πηγές ουκρανικής άμυνας είναι αληθινοί και η Ρωσία συναρμολόγησε τον πύραυλο Oreshnik το 2017, τότε είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να έχει ήδη σημαντικό αριθμό από αυτούς τους πυραύλους.
Πηγή: The Eurasian Times / Φωτογραφίες αρχείου Reuters