Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τον στρατό της Κίνας, η οποία αναφέρεται στα ευρύτατα ζητήματα και τις σημαντικότερες εξελίξεις στην εθνική ασφάλεια της Κίνας τον περασμένο χρόνο.
Η έκθεση των 212 σελίδων, δείχνει τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η Κίνα και οι δυνατότητές της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, και όχι μόνο.
Η έκθεση των ΗΠΑ αναφέρεται και στα φαινόμενα διαφθοράς στο κινεζικό Υπουργείο Άμυνας και τον στρατό (PLA), καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και αξιωματικοί βρίσκονται υπό έλεγχο.
Μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2023, τουλάχιστον 15 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους για διαφθορά.
Όσον αφορά μια πιθανή επίθεση κατά της Ταϊβάν, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι μια εισβολή δεν είναι επικείμενη, αλλά δεν είναι και απίθανη.
Σχετικά με το οπλοστάσιο της Κίνας, η έκθεση των ΗΠΑ δεν αναφέρει κάποιες συνταρακτικές αλλαγές σε σχέση με εκθέσεις προηγούμενων ετών, ωστόσο χρησιμεύει ως εργαλείο για τον αμερικανικό στρατό, για να παραμένει ενημερωμένος για τις τεχνολογικές εξελίξης της μεγάλης αυτής χώρας.
Τα βασικά σημεία
- Πυρηνικά όπλα
Η Κίνα έχει περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της και πιθανότατα θα έχει πάνω από 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030, ανέφερε η έκθεση.
Σε προηγούμενη έκθεση, το Πεντάγωνο υπολόγισε ότι το Πεκίνο είχε περισσότερες από 400 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές το 2021.
- Πύραυλοι
Η έκθεση των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κίνα πιθανότατα ολοκλήρωσε την κατασκευή των τριών νέων πεδίων σιλό το 2022, τα οποία διαθέτουν τουλάχιστον 300 νέα σιλό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).
Επίσης, ανέφερε ότι η Κίνα μπορεί να διερευνά την ανάπτυξη πυραύλων διηπειρωτικού βεληνεκούς, τα οποία, εάν αναπτυχθούν, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Πεκίνο να απειλήσει τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας, το αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρεί ότι αρχίζει να συμβαδίζει με την δυτική τεχνολογία, αναπτύσσοντας εγχώρια νέα αεροσκάφη και πολλά μη επανδρωμένα συστήματα.
- Βάσεις στο εξωτερικό
Η Κίνα επεκτείνει το παγκόσμιο στρατιωτικό της αποτύπωμα, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερο από το δίκτυο βάσεων των ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η Κίνα έχει επίσης πιθανώς εξετάσει το ενδεχόμενο να διαθέτει στρατιωτικές εγκαταστάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης σε χώρες όπως η Βιρμανία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κένυα, η Νιγηρία, η Ναμίμπια, η Μοζαμβίκη, το Μπαγκλαντές, η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Νησιά του Σολομώντα και το Τατζικιστάν.
- Πολεμικό Ναυτικό
Η Κίνα έχει ήδη το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο και συνεχίζει να το ενισχύει.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας διέθετε περισσότερα από 370 πλοία και υποβρύχια, από τα 340 πλοία που είχε στην περσινή έκθεση.
Το Πεκίνο προσδοκεί ο αριθμός να αυξηθεί σε 395 πλοία έως το 2025 και 435 πλοία έως το 2030.
- Η Κίνα ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ
Ενώ η έκθεση ανέφερε ότι η Κίνα γενικά αγνόησε ή αρνήθηκε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν συνομιλίες, ανέφερε μια περίπτωση κατά την οποία το Πεκίνο χρειάστηκε τη βοήθεια των Αμερικανών.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2023, ο κινεζικός στρατός ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την εκκένωση Κινέζων διπλωματών από το Χαρτούμ του Σουδάν.
Με πληροφορίες από: Breaking Defense, Reuters / Φωτογραφίες αρχείου Reuters