Η Ρωσία εκτιμά τώρα ότι ο έλεγχος των εξοπλισμών σε τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια που οικοδομήθηκαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, όπως δήλωσε σήμερα ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο ανώτατος στρατιωτικός της Ρωσίας.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, έχουν εκφράσει αμφότερες λύπη για την κατάρρευση σειράς συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που επιδίωξαν να επιβραδύνουν την κούρσα των εξοπλισμών και να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.
Ο αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και βυθίζουν σημαντικές συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου. Είπε πως η Ρωσία, σε απάντηση, θα αναπτύξει σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα.
RUSSIA’S GERASIMOV: RUSSIA IS DEVELOPING COOPERATION WITH INDIA, N.KOREA
— CGTN Europe (@CGTNEurope) December 18, 2024
«Συνολικά, το θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών παραμένει στο παρελθόν, αφού η επιστροφή σε ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης είναι αδύνατη σήμερα λόγω των δύο μέτρων και δύο σταθμών της Δύσης«, δήλωσε ο Γκερασίμοφ σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
«Χωρίς εμπιστοσύνη, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αμοιβαίου ελέγχου», είπε. «Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να σκέπτονται κατάλληλα μέτρα απόκρισης».
RUSSIA’S GERASIMOV: SUBJECT OF ARMS CONTROL IS IN THE PAST, IMPOSSIBLE TO RETURN TO TRUST DUE TO WESTERN DOUBLE STANDARDS
— CGTN Europe (@CGTNEurope) December 18, 2024
Οι ΗΠΑ, που εκτιμούν πως η Ρωσία και η Κίνα συνιστούν τις μεγαλύτερες απειλές κρατών για τη Δύση, επιρρίπτουν την ευθύνη στη Ρωσία για την κατάρρευση συμφωνιών όπως η Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων (ABM) του 1972 και η Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επίσημα από τη συνθήκη INF το 2019, επικαλούμενες ρωσικές παραβιάσεις τις οποίες αρνήθηκε η Μόσχα. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συνθήκη ABM το 2002.
Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν το 2023 ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη Νέα START που περιορίζει τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα των δύο πλευρών, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄ αυτό στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ωστόσο η Μόσχα διατήρησε τα όρια στις εκρηκτικές κεφαλές, στους πυραύλους και στα βομβαρδιστικά που είχαν επιβληθεί βάσει της συμφωνίας – όπως και οι ΗΠΑ.
Ο Γκερασίμοφ είπε πως η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη και στην Ασία πυροδοτεί μια «στρατηγική επιθετική κούρσα εξοπλισμών», με την ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρωσία.
Russian General Chief of Staff Valery Gerasimov said the military-political situation in the world is characterized by a growing number of armed conflicts in various parts of the world and the key reason is the western desire to keep dominating:https://t.co/Ag2KtGZ2Wg pic.twitter.com/AGx7rSSH58
— TASS (@tassagency_en) December 18, 2024
Είπε πως η Ρωσία έχει δει αυξημένη δραστηριότητα από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Αφότου η Ουκρανία έπληξε ρωσικό έδαφος τον περασμένο μήνα με πυραύλους μακρού βεληνεκούς που της χορήγησαν οι ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένας άμεσος συμμετέχων στη σύγκρουση στην Ουκρανία, πρόσθεσε ακόμη.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ