Η ομάδα ανταρτών Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, διευκρίνισε σήμερα η κυβέρνηση στην Γερμανία, τονίζοντας ωστόσο ότι θα κριθεί από τις πράξεις της.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών στην Γερμανία, η HTS δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, διότι στόχευε μόνο στην Συρία και στην ανατροπή του εκεί καθεστώτος, ενώ απορρίπτει επιθέσεις σε άλλες χώρες και δεσμεύεται ότι δρα μόνο τοπικά.
«Οι στρατιωτικές επιτυχίες της HTS μαζί με άλλες μην θρησκευτικές ομάδες, ακολουθούν σαφώς μια εθνική ατζέντα, η οποία στρεφόταν κατά της συριακής κυβέρνησης», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. «Μια αύξηση, επομένως, της τζιχαντιστικής απειλής από μέλη της HTS στην Γερμανία δεν θεωρείται, τουλάχιστον προς το παρόν, αναμενόμενη», πρόσθεσε.
Από το υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η HTS θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της Συρίας, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η ομάδα προσπαθεί ωστόσο να αποστασιοποιηθεί από τις εξτρεμιστικές της ρίζες, ανέφερε ο εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι η πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ αποτελεί «καλή είδηση». Η Συρία «αξίζει ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στην Συρία περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, με τον αριθμό πιθανότατα να έχει αυξηθεί μετά τις μάχες που οδήγησαν στο πραξικόπημα και την εσωτερική μετακίνηση προσφύγων. Επιπλέον, η Unicef κάνει λόγο για 370.000 εκτοπισμένες γυναίκες και παιδιά.
Αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) στην Γερμανία ανέστειλε προς το παρόν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετά την πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ στην Συρία.
«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό Der Spiegel.
Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Η συζήτηση ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στην Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στην Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φ.Καραβίτη / Φωτογραφία αρχείου Reuters