*Του Κώστα Σαρικά
Με καθυστέρηση λίγων μηνών και πιθανότερη ημερομηνία παράδοσης στα τέλη της άνοιξης αναμένεται να παραλάβει ο Στρατός Ξηράς τους πανίσχυρους κατευθυνόμενους πυραύλους ισραηλινής κατασκευής Spike NLOS.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, οι Ισραηλινοί ζήτησαν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού μια μικρή παράταση στην παράδοση των 17 εποχούμενων συστημάτων Spike NMT9 NLOS Multiple Targets.
Η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ φαίνεται ότι, παρά τις αρχικά αντίθετες διαβεβαιώσεις των κατασκευαστών, ευθύνεται για τη μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, η Rafael ενημέρωσε το ΓΕΣ ότι μέχρι να παραδώσει τα οπλικά συστήματα θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του λογισμικού τους, το οποίο θα αυξήσει τις δυνατότητες των Spike NLOS στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Το Στρατιωτικό Επιτελείο ενέκρινε το ισραηλινό αίτημα, με τους κατευθυνόμενους πυραύλους να παραλαμβάνονται, όπως όλα δείχνουν, δύο χρόνια έπειτα από την υπογραφή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας τον Απρίλιο του 2023. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παράδοση των συστημάτων στις αρχές του 2025.
Ήδη το ΓΕΣ βρίσκεται σε ρυθμούς παραλαβής των Spike NLOS, οι οποίοι θα μεταφερθούν δια θαλάσσης στην Ελλάδα, πιθανότατα στο λιμάνι του Βόλου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και κωδικοποίησης, πριν αρχίσει η εκπαίδευση του προσωπικού από τους κατασκευαστές, όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική σύμβαση.
Το Στρατιωτικό Επιτελείο έχει αποφασίσει ποιες Μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα εξοπλιστούν με τους Spike NLOS, οι οποίοι θα καταλήξουν σε Λόχους Αντιαρματικών. Στόχος είναι η ταχύρυθμη εκπαίδευση των Στελεχών που θα χειρίζονται τους Spike NLOS, ώστε να ενταχθούν άμεσα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των αντίστοιχων των Μονάδων, τόσο του Δ’ Σώματος Στρατού όσο και της ΑΣΔΕΝ.
Όπως έχει ήδη ενημερώσει η κατασκευάστρια εταιρεία Elbit, θα χρησιμoποιηθούν τα οχήματα Sandcat 350 της ισραηλινής εταιρείας Plasan, τα οποία άλλωστε χρησιμοποιεί και ο IDF. Τα 17 συστήματα Spike που θα παραλάβει ο Στρατός Ξηράς αποτελούνται 34 οχήματα φορείς και αντίστοιχα 17 κέντρα ελέγχου πυρός.
Επιπλέον, θα παραληφθούν και 17 UAV Orbiter – ένα για κάθε σύστημα – τα οποία θα εκτελούν τις αποστολές έρευνας, στοχοποίησης και κατάδειξης μέσω laser με δυνατότητα άμεσης μεταβίβασης συντεταγμένων. Με βεληνεκές έως και 32 χιλιόμετρα, τα βλήματα θα μπορούν να πλήξουν κινούμενους και σταθερούς στόχους ημέρα και νύχτα, κατευθυνόμενα από τον χειριστή μέσω της εικόνας που δίνει ο ηλεκτροοπτικός αισθητήρας.
Οι στόχοι μπορεί να βρίσκονται στο έδαφος, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, αλλά και κάθε είδους εγκαταστάσεις, όπως φυλάκια και στρατόπεδα.
Επιπλέον, στόχοι των Spike NLOS μπορούν να αποτελέσουν τα εχθρικά ελικόπτερα αλλά και κάθε είδους σκάφος ακόμα και μεγάλες Μονάδες, τις οποίες μπορεί να πλήξει με ακρίβεια σε ευαίσθητα σημεία ή ακόμα και να χρησιμοποιηθούν πολλαπλά βλήματα σε επιθέσεις κορεσμού.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία Rafael, κάθε Τάγμα εφοδιασμένο με αριθμό συστημάτων Spike NLOS μπορεί να ελέγχει ένα κύκλο με διάμετρο της τάξης των 150 χιλιομέτρων με την ανάλογη διασπορά των φορέων – εκτόξευσης.
Ειδικά στα νησιά, τα Spike NLOS μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ακρίβεια έναντι αποβατικών σκαφών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές και σε συνδυασμό με μαζικά πυρά πολλαπλών εκτοξευτών του πυροβολικού να προξενήσουν τεράστιες απώλειες σε αποβατικές δυνάμεις, ακόμα και πριν καν ξεκινήσουν να επιχειρούν.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, θα ακολουθήσει η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό ακόμη 8 συστημάτων Spike NLOS, από τα οποία τα 4 προορίζονται για τις Κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ», ενώ υπάρχουν σκέψεις και για τα εκσυγχρονισμένα περιπολικά «ISLAND». Επιπλέον 4 συστήματα πρόκειται να τοποθετηθούν στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.
Μαζί με τα συστήματα Spike NLOS αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα συνολικά 340 βλήματα για τους Λόχους Λόχων Αντιαρματικών, 55 βλήματα για τα συστήματα στα πλοία και στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και επιπλέον 100 βλήματα για τα ελικόπτερα AH-64A Αpache της Αεροπορίας Στρατού.