Στην προσπάθειά της να «χτίσει» έναν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από το Αιγαίο, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την αγορά τριών συστημάτων, το David’s Sling, το Spyder και το Barak MX, όπως όπως έχει αναφέρει το OnAlert.gr. Σε αυτές τις συνομιλίες μπαίνει «σφήνα» η Γαλλία, βάζοντας στο τραπέζι το δικό της σύστημα αεράμυνας, SAMP/T.
Σύμφωνα με το Army Recognition, δύο γαλλικές εταιρείες, η Thales και η MBDA, προσπαθούν μέσω της κοινοπραξίας τους EUROSAM (στην οποία συμμετέχει και η Ιταλία) να πείσουν την Ελλάδα να πάρει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας SAMP/T, αντί των ισραηλινών συστημάτων.
Οι Γάλλοι έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση, ωστόσο οι συνομιλίες Ελλάδας – Ισραήλ είναι στο τελικό τους στάδιο και δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο περιθώριο διαπραγματεύσεων με τις γαλλικές εταιρείες.
H Eurosam είναι γνωστή για την ανάπτυξη του συστήματος SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain), το οποίο χρησιμοποιεί τους πυραύλους Aster για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων cruise και drones, σε εμβέλεια 600 χλμ.
«Η απόφαση της Ελλάδας θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Η επιλογή του SAMP/T θα εμβάθυνε τους δεσμούς με τη Γαλλία, έναν βασικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή των ισραηλινών συστημάτων θα ενισχύσει την αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, μια χώρα με μεγάλη εμπειρία στην καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών», γράφει χαρακτηριστικά το έγκριτο αμυντικό site.
«Καθώς η Ελλάδα σταθμίζει τις επιλογές της, η απόφαση θα εξαρτηθεί από το κόστος, τη λειτουργική συμβατότητα με τα υπάρχοντα συστήματα και τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη της προμήθειας. Το αποτέλεσμα θα ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνας της Ελλάδας και θα αναδιαμορφώσει τις αμυντικές της συμμαχίες σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένες γεωπολιτικές αντιπαλότητες», προσθέτει.
Μια πλήρης συστοιχία SAMP/T εκτιμάται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η παραλλαγή SAMP/T NG (New Generation) ενσωματώνει σημαντικές αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Aster Block 1 NT με βελτιωμένο σύστημα αναζήτησης και μια νέα μονάδα διοίκησης και ελέγχου.
Διαβάστε επίσης: Aster 30 B1 NT: Επιτυχημένη η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου νέας γενιάς – Τα χαρακτηριστικά του [vid]
Υπενθυμίζεται ότι, από το 2017 και η Τουρκία είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τα γαλλοϊταλικά συστήματα αεράμυνας, ότα είχαν υπογράψει κοινή δήλωση προθέσεων για την ενίσχυση συνεργασίας στην κοινή παραγωγή.
Φωτογραφία αρχείου Reuters