Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα την υποστήριξη της Τουρκίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ τόνισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη για τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας.
«Η υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην Τέταρτη Σύνοδο Κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας (Crimean Platform Leaders Summit).
Επίσης, επισήμανε τον «διαρκή πόνο» που βιώνουν οι Τατάροι της Κριμαίας, των οποίων «τα βάσανα συνεχίζονται για οκτώ δεκαετίες».
Ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας Τούρκους τους Τατάρους της Κριμαίας, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «θα συνεχίσουν να γίνονται πρόσθετα βήματα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους την επόμενη περίοδο».
Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Μουσταφά Κιρίμογλου, για τον ρόλο τους στη διοργάνωση της συνόδου κορυφής, η οποία σηματοδοτεί την 80η επέτειο από την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας.
Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία έχει επιδεινώσει τα δεινά των κατοίκων της περιοχής.
Ερντογάν: ««Η ειλικρινής επιθυμία μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε επίσης τη «θετική εξέλιξη» της απελευθέρωσης του Ναριμάν Τζελάλ (αναπληρωτή επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας – Μετζλίς) από τη ρωσική αιχμαλωσία και εξέφρασε την ελπίδα για την ελευθερία όλων των Τατάρων της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των Hasan Ahmedov και Aziz Ahmedov (δύο αδέρφια που συνελήφθησαν μαζί με τον Τζελάλ).
Ο Τζελάλ συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στην Κριμαία τον Σεπτέμβριο του 2021, με κατηγορίες για απόπειρα δολιοφθοράς, μετά τη συμμετοχή του στην πρώτη σύνοδο κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας τον Αύγουστο του ίδιου έτους και απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2024, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ερντογάν μετέφερε τις φιλοδοξίες της Άγκυρας για τον τερματισμό του πολέμου. «Η ειλικρινής επιθυμία μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη βασισμένη στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη χερσόνησο της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διαιρεί επισήμως την περιοχή σε δύο χωριστά ομοσπονδιακά υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από τότε, οι Τάταροι της Κριμαίας αντιμετώπισαν διώξεις.
Πάρα τις καλές σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας, η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη θεωρεί παράνομη.
Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters