Ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας διέπραξαν «εκατοντάδες» εγκλήματα πολέμου κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που σήμερα δημοσίευσε έκθεση για το θέμα αυτό, την οποία απέρριψε άμεσα η Χαμάς.
Η έρευνα αυτή, που αποτελεί μια από τις πιο ενδελεχείς διεθνείς μελέτες μέχρι σήμερα για την επίθεση αυτή που πυροδότησε τον πόλεμο της Γάζας, παραθέτει σειρά εγκλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο. «Μας είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τον αριθμό των περιπτώσεων με ακρίβεια», δήλωσε η Μπέλκις Γουίλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του HRW, προσθέτοντας ότι «προφανώς υπήρξαν εκατοντάδες εκείνη την ημέρα».
NEW @HRW report on Oct. 7 assault:
➡️ examines almost every civilian attack site
➡️ documents war crimes and crimes against humanity by Palestinian armed groups
➡️ based on interviews with 94 survivors & analysis of over 280 photos, videos pic.twitter.com/SidgUO9Ip7
— Human Rights Watch (@hrw) July 17, 2024
Αυτά τα εγκλήματα πολέμου «περιλαμβάνουν εσκεμμένες και τυφλές επιθέσεις σε βάρος αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων, εσκεμμένη θανάτωση ανθρώπων υπό κράτηση, σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση, σεξουαλική και έμφυλη βία, ακρωτηριασμούς και βεβήλωση νεκρών, χρήση ανθρώπινων ασπίδων καθώς και πλιάτσικο και λεηλασίες», αναφέρεται στην λεπτομερή έκθεση.
«Απορρίπτουμε τα ψέμματα» της έκθεσης, δήλωσε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, καταγγέλλοντας «κατάφωρη προκατάληψη» υπέρ του Ισραήλ. Η έκθεση του HRW αυτή επικεντρώνεται στις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενός συνόλου κανόνων που αναγνωρίζονται από τα κράτη αναφορικά με ενέργειες σε καιρό πολέμου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ταυτοποίησε επίσης «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» όπως «η σχεδιασμένη δολοφονία αμάχων και η σύλληψη ομήρων», διευκρινίζει η έκθεση. Ενώ η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς θεωρείται ενορχηστρωτής της επίθεσης, η έκθεση αναφέρει αρκετές άλλες ένοπλες οργανώσεις που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου την 7η Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.
«Η αλήθεια είναι ότι οι χειρότερες βιαιότητες ξεκάθαρα δεν διαπράχθηκαν από αμάχους της Γάζας», δήλωσε η Γουίλ. «Πρόκειται για μια δήλωση που έγινε πολύ νωρίς από τη Χαμάς για να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα και από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τις επιχειρήσεις του εν είδει αντιποίνων», δήλωσε η ίδια. Η Γουίλ τόνισε επίσης «την απίστευτα σχεδιασμένη και συντονισμένη μορφή» της επίθεσης κατά των πόλεων, των κιμπούτς και των στρατιωτικών βάσεων στο ισραηλινό έδαφος γύρω από τη Γάζα.
Αντιδρώντας στην έκθεση αυτή, η Χαμάς κατηγορεί το HRW ότι «(αμελεί) ό,τι προηγήθηκε» της επίθεσης, αναφερόμενη στην ισραηλινή κατοχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τους διαδοχικούς πολέμους μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας από τότε που η Χαμάς ανέλαβε εκεί την εξουσία το 2007. Η Χαμάς απορρίπτει για άλλη μια φορά τις κατηγορίες περί σεξουαλικής βίας, σημειώνοντας ότι το Παρατηρητήριο διευκρίνισε πως δεν είχε πρόσβαση σε πληροφορίες της ισραηλινής κυβέρνησης για τις βιαιότητες αυτές, παρά τα αιτήματά του.
Το HRW αναφέρει στην έκθεση του ότι πάνω από 815 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση. Η επίθεση της Χαμάς προκάλεσε τον θάνατο 1.195 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 116 συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 42 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters