*Του Κώστα Σαρικά
Ήταν η πιο δύσκολη έως τώρα νύχτα για την φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στον Κόλπο του Άντεν, με το πλοίο να βρίσκεται συνεχώς σε «κόκκινο» συναγερμό και το σύνολο του πληρώματος σε θέσεις μάχης, καθώς είχε να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων όχι μόνο από το σμήνος drones των Χούθι τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και τους βαλλιστικούς πυραύλους που στόχευαν το υψηλής επικινδυνότητας εμπορικό πλοίο, την συνοδεία και προστασία του οποίου είχε αναλάβει η φρεγάτα του ελληνικού Στόλου.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε να συνοδεύσει το εμπορικό πλοίο ευρωπαϊκών συμφερόντων το πλήρωμα της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» γνώριζε ότι επρόκειτο για μια «high risk» αποστολή με δεδομένο ότι το φορτηγό είχε αποπλεύσει από το ισραηλινό λιμάνι της Χαιφας και παρέμενε στόχος παρόλο που είχε περάσει τα επικίνδυνα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ με πορεία ανατολική.
Ο πρώτος συναγερμός ήχησε στο πλοίο όταν έφτασε η ενημέρωση από Συμμαχικές πηγές για μαζική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το έδαφος της Υεμένης. Συναγερμός που άγγιξε το ανώτατο επίπεδο έπειτα από την πληροφορία ότι η τροχιά των πέντε βαλλιστικών πυραύλων έδειχνε ότι κατευθύνονται προς την περιοχή όπου βρισκόταν η φρεγάτα «ΨΑΡΑ».
Όλα τα συστήματα του πλοίου ενεργοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς δεν επρόκειτο για κατευθυνόμενα βλήματα. Το πλήρωμα διέθετε συνεχώς πλήρη εικόνα και με τους κατάλληλους ελιγμούς και αλλαγές πορείας δεν αντιμετώπισε κανέναν κίνδυνο. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα και μόνο ένας από αυτούς σε σχετικά κοντινή απόσταση από το εμπορικό πλοίο το οποίο επίσης δεν κινδύνευσε.
Το πλήρωμα της φρεγάτας όμως παρέμεινε σε ύψιστη ετοιμότητα καθώς τα συμμαχικά ραντάρ και δορυφόροι εντόπισαν το σμήνος οπλισμένων drones των Χούθι να κατευθύνεται επίσης προς την ίδια περιοχή. Με όλα τα συστήματα, αισθητήρες και όπλα πλήρως ενεργοποιημένα μεταξύ των οποίων και το anti-drone σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου, το πλήρωμα της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» προετοιμάστηκε για μια ακόμη μάχη .
Πράγματι, το παθητικής λειτουργίας anti-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» εντόπισε τα σήματα των drones τα οποία προσέγγιζαν την περιοχή και τα «χτύπησε» με μπαράζ πολύ ισχυρών παρεμβολών από μεγάλη απόσταση, παρά το γεγονός ότι η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και το εμπορικό πλοίο βρίσκονταν εκτός εμβέλειας των των drones. Έτσι, ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» κατάφερε να αποκόψει, σε δύο από τα UAV, τον έλεγχο από το Σταθμό Βάσης στο έδαφος και τα οδήγησε στη θάλασσα καταρρίπτοντας τα.
Η πρόσκρουση μάλιστα του ενός καταγράφηκε καθαρά από το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα της φρεγάτας ενώ το δεύτερο κατέπεσε σε μεγαλύτερη απόσταση, ενώ οι χειριστές των άλλων drones αναγκάστηκαν να τους αλλάξουν πορεία, καθώς το τέλος τους έδειχνε προδιαγεγραμμένο. To Μk.45 Mod2A των 5 ιντσών δεν χρειάστηκε να αναλάβει δράση καθώς η κατάρριψη των δύο drones από το σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου έγινε σε μεγάλη απόσταση και εκτός βεληνεκούς του ναυτικού πυροβόλου.
Μια εβδομάδα έπειτα από την πρώτη κατάρριψη UAV με το anti-drone σύστημα και ενώ ένα ακόμη είχε καταρριφθεί με το πυροβόλο των 127 χιλιοστών, η ναυτική version του «made in Greece» συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» έδειξε ότι αποτελεί μια εξαιρετικά αξιόπιστη λύση με χειροπιαστά αποτελέσματα επί του πεδίου. Το anti-drone σύστημα που κατασκευάζει η ΕΑΒ δείχνει ότι εξελίσσεται σε «φονέα drones» και είναι η απάντηση στα οπλισμένα μη επανδρωμένα UCAV.
Ακόμα και τώρα και όσο η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» είναι εν πλω σε αποστολή, όλα τα δεδομένα μεταφέρονται από το anti-drone σύστημα στους εξειδικευμένους τεχνικούς της ΕΑΒ και ο ναυτικός «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» εξελίσσεται, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού με την εκπαίδευση και τη ναυτοσύνη που διαθέτουν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε αποστολή αν διαθέτουν τα κατάλληλα σύγχρονα μέσα πόσο μάλλον καινούργια πλοία πλήρως εξοπλισμένα.