Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας η πρώτη εκτόξευση του νέου πυραύλου βαρέων μεταφορών Ariane 6 από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα. Με τον νέο πύραυλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) «επιστρέφει» στο Διάστημα.
Ο Ariane 6 είναι ο πιο πρόσφατος στην ευρωπαϊκή σειρά πυραύλων Ariane και μπορεί να εκτοξεύσει αποστολές σε χαμηλή τροχιά, αλλά και μακρύτερα στο Διάστημα.
Η παρθενική του εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αφότου ο Ariane 5 αποσύρθηκε, έπειτα από 27 χρόνια διαδρομών, αποκαθιστώντας την ανεξάρτητη πρόσβαση της ΕΕ στο διάστημα μετά από καθυστερήσεις, πολιτικές αποτυχίες και συζητήσεις για τη χρηματοδότηση.
Μία ώρα μετά την απογείωση του πυραύλου, το πρώτο σύνολο δορυφόρων απελευθερώθηκε και τέθηκε σε τροχιά 600 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Πρόκειται για δορυφόρους και πειράματα από διαστημικούς φορείς, εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια.
Επίσης, η εκτόξευση κατέδειξε τις δυνατότητες της νέας ειδικά κατασκευασμένης ζώνης εκτόξευσης που δημιούργησε η γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας και η οποία επιτρέπει ταχύτερο κύκλο εργασιών εκτοξεύσεων.
Aujourd’hui, à 21h00 (heure de Paris), s’est déroulé avec succès le tir inaugural de la fusée #Ariane6, conduit depuis le Centre spatial guyanais à Kourou. En complément de l’opération #TITAN mené par les @Armees_Guyane, un #DPSA a sécurisé ce lancement. pic.twitter.com/ealZCyp2GL
— Armée de l’Air et de l’Espace (@Armee_de_lair) July 9, 2024
Οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην εκτόξευση με την επιχείρηση «TITAN» για την προστασία του διαστημικού κέντρου από αέρα, ξηρά και θάλασσα.
Τρία γαλλικά Rafale περιπολούσαν τον εναέριο χώρο πριν, κατα τη διάρκεια και μετά την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου, ενώ στο έδαφος είχαν αναπτυχθεί δεκάδες στρατεύματα του γαλλικού στρατού ξηράς και των ειδικών δυνάμεων.
C’est notre Histoire spatiale.
C’est notre autonomie stratégique.
C’est une fierté française et européenne.Le premier lancement d’Ariane 6 est un succès !
Immense bravo aux équipes qui rendent possible ce qui paraît impossible. Mission accomplie. pic.twitter.com/yDylqdkQKr
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 9, 2024
Rafale X Ariane 6 pic.twitter.com/NVbwTpJmrj
— Casus Belli (@casusbellii) July 12, 2024
Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ο συγκεκριμένος πύραυλος θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την εκτόξευση γαλλικών στρατιωτικών δορυφόρων στο διάστημα.
Succès du lancement de la fusée 🇪🇺#Ariane6 🚀 !
Mission accomplie également pour les soldats, marins, aviateurs 🇫🇷 engagés dans l’opération #Titan qui ont parfaitement assuré la protection du centre spatial guyanais. Une opération interarmées et multimilieux complexe pour ce… pic.twitter.com/cQVbF1RVvV— Chef d’état-major des armées (@CEMA_FR) July 10, 2024
Η επόμενη πτήση που προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο θα μεταφέρει τον CSO-3, έναν γαλλικό δορυφόρο στρατιωτικής επιτήρησης που αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2021.
Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία γαλλική Πολεμική Αεροπορία