Την ένταξη της εταιρείας Naval Group Hellas, θυγατρικής εταιρείας του γαλλικού ναυπηγοκατασκευαστικού κολοσσού Naval Group, στην οικογένεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, κατά τη δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2024, στο Ελληνικό Περίπτερο υπογράφτηκε η ένταξη της Naval Group Hellas στο ΣΕΚΠΥ από τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ, κ. Αναστάσιο Ροζολή, και τον κ. Benoit Chapalain, Εκτελεστικού Διευθυντή της Naval Group Hellas παρουσία του Pierre Eric Pommellet, Διευθύνων Σύμβουλο της Naval Group.
Η Naval Group Hellas, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2023, αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσής και του ισχυρού αποτυπώματος της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα και υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της τελευταίας με τους Έλληνες εταίρους.
Μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης της Naval Group με ελληνική εταιρεία για την παραγωγή στην Ελλάδα του εξοπλισμού των φρεγατών FDI σήμερα, περισσότερες από 100 παραγγελίες αγοράς έχουν υπογραφεί με 30 ελληνικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα της Naval Group όπως:
-ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (προκατασκευασμένα μπλοκ κύτους για ελληνικές και γαλλικές FDI),
-MALLIONDA (σωληνώσεις και ηλεκτρολογικές εργασίες στο ναυπηγείο του Lorient),
-METKA και MEVACO (μηχανολογικός εξοπλισμός),
-AKMON,
-SSMART,
-PRISMA,
-MAREL και SIMON TECHNOLOGIES (ηλεκτρονικός εξοπλισμός),
-EMMIS, KASSIDIARIS και KAFKAS (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός),
-FARAD (εξοπλισμός HVAC),
-VIKING NORDSAFE HELLAS και MARITA HELLAS (φουσκωτά σκάφη άκαμπτου κύτους και εξοπλισμός ασφαλείας), κ.λπ.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαχρονική παρουσία της Naval Group στην Ελλάδα από το 2008 έχει αλλάξει την πορεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας λόγω της επένδυσης της στο εγχώριο τεχνολογικό κεφάλαιο και των δραστηριοτήτων Μεταφοράς Τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα, χάρη σε αυτή τη μακροχρόνια παρουσία, η εταιρεία έχει καταφέρει να εντοπίσει, να οικοδομήσει και να εδραιώσει σχέσεις όχι μόνο με πολλές καινοτόμες εταιρείες υψηλής ειδίκευσης, αλλά και με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους.
Ως εκ τούτου, το αμυντικό οικοσύστημα της Ελλάδας έχει ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Naval Group στην Ελλάδα χάρη στο πολύ φιλόδοξο Σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας, μια στρατηγική κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση πολλών ελληνικών οντοτήτων στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group δημιουργώντας ποικίλες βιομηχανικές ευκαιρίες.
Η συνεργασία αυτή συνάδει πλήρως με τον στόχο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης και της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανικής βάσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ένταξη της Naval Group Hellas στο Σύνδεσμο όχι μόνο αποτελεί το επιστέγασμα της μέχρι τώρα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, αλλά θέτει και τις βάσεις για τη δημιουργία νέων, σημαντικών προοπτικών. Ο ΣΕΚΠΥ υποστηρίζει έμπρακτα προσπάθειες που προωθούν την καινοτομία και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, και ως εκ τούτου, σκοπεύει να κάνει τη συνεργασία με τη NAVAL GROUP τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, Tάσος Ροζολής, εξέφρασε τον ενθουσιασμό για την ένταξη της Naval Group Hellas στον Σύνδεσμό και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα ορόσημο για το εγχώριο αμυντικό οικοσύστημα, όχι μόνο γιατί μεγαλώνει η οικογένειά μας, αλλά γιατί η προσθήκη μιας βιομηχανίας με το μέγεθος της Naval Group επιβεβαιώνει τη δυναμική του της χώρας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Η δημιουργία της θυγατρικής της Naval Group Hellas εντάσσεται πλήρως στη διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής βιομηχανίας και αποτελεί πυλώνα του μακροπρόθεσμου αποτυπώματος της Naval Group στην Ελλάδα. Η εισαγωγή της εταιρείας στην οικογένεια της ΣΕΚΠΥ θα διευκολύνει και θα εγκαινιάσει περαιτέρω σημαντικές προοπτικές που θα εδραιώσουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανικής βάσης. Είμαστε ευτυχείς που σας έχουμε μαζί μας σε μια προσπάθεια να πάμε το αμυντικό σύμφωνο ορόσημο και τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ένα βήμα παραπέρα».