*Του Κώστα Σαρικά
Η νεοσύστατη Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η 4η Μονάδα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων η οποία θα πιστοποιηθεί από το NATO προκειμένου να μπορεί να αναλαμβάνει σε συνεργασία με τις υπόλοιπες τρεις επίλεκτες Μονάδες της ΔΔΕΕ – ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ και Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων – αποστολές της Συμμαχίας.
Εντός των επόμενων ημερών, η ΜΑΕΕ θα αξιολογηθεί από κλιμάκιο Αξιωματικών από τη Allied Special Operations Forces Command (SOFCOM) με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι ανάλογη των προηγούμενων SOFEVAL (Special Operations Force Evaluation).
Για τουλάχιστον μία εβδομάδα τα Στελέχη της ΜΑΕΕ θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» και θα κληθούν να αποδείξουν με μια σειρά από αποστολές κλιμακούμενης δυσκολίας ότι μπορούν να υποστηρίξουν με επιτυχία, ημέρα και κυρίως νύχτα, όλων των ειδών τα σενάρια στα οποία χρησιμοποιούνται εναέρια μέσα και συγκεκριμένα ελικόπτερα από τις Ομάδες SOF των επίλεκτων Μονάδων της ΔΔΕΕ. Χρόνοι αντίδρασης, τακτικές κίνησης και προσέγγισης περιοχών υψηλού κινδύνου, επιβίβαση και αποβίβαση των κομάντος, επικοινωνίες, συντήρηση και υποστήριξη θα αξιολογηθούν και θα βαθμολογηθούν από τα εξειδικευμένα Στελέχη του ΝΑΤΟ.
Τα μέσα τα οποία διαθέτει η ΜΑΕΕ είναι τα ελικόπτερα NH-90 αλλά και τα CH-47D, με τα οποία το προσωπικό της Μοίρας εκπαδεύεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων υπό την ΔΕΠ.
Η διμερής Συνεκπαίδευση, η οποία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με συμμετοχή ελικοπτέρων και προσωπικού από την ΜΑΕΕ αλλά και την Κινητή Εκπαιδευτική Ομάδα του 160ου Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (160 Special Operations Aviation Regiment – SOAR) των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, αποτέλεσε την τελική δοκιμή στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Μοίρας για την προγραμματισμένη αξιολόγηση.
Τα Στελέχη της ΜΑΕΕ με την συνδρομή Ομάδων από τις επίλεκτες Μονάδες της ΔΔΕΕ εκπαιδεύτηκαν σε μια σειρά από σενάρια τα οποία θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της αξιολόγησης και κατέδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο προκειμένου να κριθούν ως «Combat Ready» από τους εξειδικευμένους Αξιωματικούς του SOFCOM.
Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί του 160ου Special Operations Aviation Regiment χρησιμοποιούν ως εναέρια μέσα δύο ειδικές εκδόσεις των ελικοπτέρων Black Hawk και Chinook και συγκεκριμένα τα MH-60L DAP (Direct Air Penetrator) αλλά και τα MH-47G, ορισμένα από τα οποία σε διαμόρφωση DAP (Direct Air Penetrator), δίνει μοναδική ευκαιρία στη ΜΑΕΕ να διαπιστώσει τις δυνατότητες των Βlack Hawk αλλά και των Chinook σε SOF αποστολές. Και ναι μεν τα CH-47D της Αεροπορίας Στρατού και πλέον της MAEE χρησιμοποιούνται δεκαετίες τώρα σε Ειδικές Επιχειρήσεις, όμως τα επόμενα χρόνια και η ΜΑΕΕ θα διαθέτει τα δικά της τέσσερα Black Hawk σε ειδική διαμόρφωση για τις ανάγκες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Αν σε αυτά τα μέσα προστεθούν και τα πανίσχυρα NH-90, για τα οποία όπως ήδη έχει αναφέρει το Οnalert.gr, η ΜΑΕΕ θα διαθέτει τρεις διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων με τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί κάθε είδους αποστολή ειδικά στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου όπου απαιτείται ταχύτητα, θωράκιση, αυτοπροστασία και μεγάλη εμβέλεια πτήσεων. Ειδικά ο συνδυασμός Black Hawk και NH-90, τα οποία αποτελούν τα κατ’ εξοχήν ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζεται ως πολλαπλασιαστής ισχύος που εκτινάσσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΜΑΕΕ και κατ΄ επέκταση της ΔΕΠ.