Υπερψηφίστηκε η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ ΟΗΕ) για την περίοδο 2025 – 2026.
Η εκλογή της Ελλάδας συγκέντρωσε 182 θετικές ψήφους στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από τις 188 χώρες που ψήφισαν.
Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη που εξελέγησαν για την ίδια περίοδο μαζί με την Ελλάδα είναι η Δανία, ο Παναμάς, το Πακιστάν και η Σομαλία.
Τα πέντε μέλη του συμβουλίου που εξελέγησαν θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας εκείνα των οποίων η διετής θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου — Μοζαμβίκη, Ιαπωνία, Εκουαδόρ, Μάλτα και Ελβετία.
Και οι πέντε χώρες έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας – το Πακιστάν επτά φορές, ο Παναμάς πέντε φορές, η Δανία τέσσερις φορές, η Ελλάδα δύο φορές και η Σομαλία μία φορά.
UN General Assembly ELECTS the following countries as Security Council non-permanent members for two-year terms starting 1 Jan 2025:
🇵🇰 Pakistan
🇸🇴 Somalia
🇵🇦 Panama
🇩🇰 Denmark
🇬🇷 GreeceFollow https://t.co/cdvB97txGj for updates pic.twitter.com/IfEcNvRKdr
— UN News (@UN_News_Centre) June 6, 2024
Οι προτεραιότητες που συγκροτούν το πεδίο των επιδιώξεων της Ελλάδας ως κράτους μη-μόνιμου μέλους του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών είναι έξι. Σε περιβάλλον πολλαπλών παγκόσμιων προκλήσεων, συγκρούσεων και διεθνούς ρευστότητας, οι προτεραιότητες αυτές αφορούν την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια.
#GreeceUNSC 🇺🇳
A proud moment for 🇬🇷!#Greece has been elected to the UN Security Council for the 2025-2026 term with the support of 182 states. pic.twitter.com/RkMF1KMEuE
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 6, 2024
Oι δηλώσεις Γεραπετρίτη
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της χώρας μας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την χώρα μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
«Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό.
Η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής».
Φωτογραφία αρχείου Reuters