Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.
«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο».
«Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».
Μιλώντας για τις συμμαχικές δυνάμεις και τους γενναίους άνδρες που αποβιβάστηκαν εκείνη τη μέρα στα γαλλικά παράλια, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Η πιθανότητα να πεθάνουν ήταν πραγματική, αλλά το έκαναν ούτως ή άλλως. Ήξεραν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία αξίζει να παλέψεις και να πεθάνεις. Η ελευθερία αξίζει τον κόπο, η δημοκρατία αξίζει τον κόπο, η Αμερική αξίζει τον κόπο, ο κόσμος αξίζει. Τότε, τώρα και πάντα».
«Ζούμε σε μια εποχή που η δημοκρατία κινδυνεύει περισσότερο σε όλο τον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο Μπάιντεν.
Με τον πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία, στα σύνορα της Ευρώπης, οι φετινές εκδηλώσεις αυτής της καμπής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποκτούν ιδιαίτερη απήχηση.
Οι ηγέτες που δίνουν το παρόν στη Νορμανδία
Παρουσία σχεδόν 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν σήμερα στη Νορμανδία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως, καθώς ο αριθμός των βετεράνων μειώνεται γρήγορα και πολλοί απ’ αυτούς είναι σήμερα ηλικίας άνω των 100 ετών, η φετινές τελετές αναμένεται ότι θα είναι οι τελευταίες μεγάλης έκτασης που τους τιμούν παρουσία τους.
Από ελληνικής πλευράς παρών είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από πλευράς αρχηγών κρατών είναι οι εξής: Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Πετρ Πάβελ, ο μέγας δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.
Παρόντες είναι επίσης οι εξής πρωθυπουργοί:
Η Μέττε Φρεντέρικσεν για τη Δανία, ο Λυκ Φρίντεν για το Λουξεμβούργο, ο Μαρκ Ρούτε για την Ολλανδία, ο Ολαφ Σολτζ για τη Γερμανία, ο Ρισι Σουνακ για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε για τη Νορβηγία, και ο Ζουστίν Τριντόγια τον Καναδά, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters