Η κυβέρνηση στην Φινλανδία πρότεινε σήμερα έκτακτη νομοθεσία με στόχο να εμποδίσει αιτούντες άσυλο να εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνόρων της με τη Ρωσία, καθώς εκτιμά ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως όπλο σε αντίποινα για την ένταξη του Ελσίνκι στο NATO.
Η Φινλανδία έκλεισε τα μήκους 1.340 χιλιομέτρων σύνορά της με τη Ρωσία πέρυσι μετά την αύξηση των αφίξεων μεταναστών από χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία, λίγο καιρό αφού το Ελσίνκι εντάχθηκε στο NATO, το οποίο στηρίζει την Ουκρανία έναντι στη ρωσική εισβολή.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως όπλο, καταγγέλλοντας ότι η Δύση επιδίδεται σε εκστρατεία δυσφήμησης.
Μόνο μερικές δεκάδες μετανάστες έχουν φτάσει στη Φινλανδία μέσω της Ρωσίας φέτος, αφού το Ελσίνκι έκλεισε τα μεθοριακά περάσματα, έναντι 1.300 πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της φινλανδικής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων.
Ωστόσο οι Φινλανδοί πολιτικοί εκτιμούν ότι η έκτακτη νομοθεσία είναι απαραίτητη καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει κάνοντας το ταξίδι πιο εύκολο.
«Είναι καθήκον της κυβέρνησης να φροντίσει για την ασφάλεια των συνόρων, της Φινλανδίας και των Φινλανδών σε κάθε περίσταση», σχολίασε ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μας προσφέρει ακόμη αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ελπίζω το έργο μας να ανοίξει τον δρόμο για λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
Ο νέος νόμος θα έχει προσωρινή ισχύ και θα ενεργοποιείται σε έκτακτες περιστάσεις
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμό αναγνωρίζει ότι η απέλαση των μεταναστών χωρίς να εξεταστεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου θα παραβίαζε τις δεσμεύσεις της Φινλανδίας αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Όμως, ο Όρπο σημείωσε ότι αυτό θα έχει προσωρινή ισχύ και θα ενεργοποιείται σε έκτακτες περιστάσεις.
Τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας είναι τα μεγαλύτερα που διαθέτει η ΕΕ αλλά και το NATO με τη Ρωσία. Το Ελσίνκι επιθυμεί η ΕΕ να επιτρέψει να γίνονται εξαιρέσεις στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική όταν σε μια χώρα μέλος στέλνονται σκοπίμως μετανάστες με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία της.
Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφίσουν τα πέντε έκτα των βουλευτών στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας και τις πιθανότητες αυτό να συμβεί να είναι μικρές.
Βάσει της πρότασης αυτής, οι συνοριακές αρχές στη Φινλανδία θα μπορούν να απωθούν τους αιτούντες άσυλο από τη Ρωσία με ή χωρίς τη χρήση βίας. Εξαιρέσεις προβλέπονται για τα παιδιά και τους ανάπηρους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters