Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ απέφυγε την «ανθρωπιστική καταστροφή», για την οποία η διεθνής κοινότητα εξέφραζε φόβους, στη Ράφα, όπου συνωστίζονται 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, θέατρο εδώ και μία εβδομάδα μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Προς το παρόν, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι εκκένωσαν τη ζώνη των μαχών στη Ράφα. Η ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία μίλησαν δεν εκτυλίχθηκε και δεν θα εκτυλιχθεί», διαβεβαίωσε ο Νετανιάχου, σε ένα δελτίο Τύπου, προσθέτοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις «μάχονται κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας (…) απομακρύνοντας τον άμαχο πληθυσμό και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις (τους) να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες του».
Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφάσισε να προωθήσει ένα άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων, παρουσιάζοντας τον νόμο αύριο σε μια υπουργική επιτροπή.
Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να γεφυρώσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς διχασμούς επί του θέματος και καλεί όλα τα κόμματα που είχαν υποστηρίξει τον προτεινόμενο νόμο στην προηγούμενη Βουλή να τον στηρίξουν εκ νέου.
«Αγκάθι» στην κοινωνία του Ισραήλ η στράτευση των υπερορθόδοξων
Το ζήτημα της στράτευσης των υπερορθόδοξων είναι ακανθώδες, ιδιαίτερα εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και των μαχών σε άλλα μέτωπα που έχουν προκαλέσει τον μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες αριθμό Ισραηλινών απωλειών -κυρίως κοσμικών εφήβων κληρωτών και εφέδρων.
Ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός υπό την πρωθυπουργία Νετανιάχου, στον οποίο συμμετέχουν δύο υπερορθόδοξα κόμματα που θεωρούν τις εξαιρέσεις στράτευσης των υπερορθόδοξων βασικό για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους σε θεολογικές σχολές και μακριά από τον στρατό που θα μπορούσε να δοκιμάσει τις συντηρητικές αξίες τους.
Το θέμα έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από υπερορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι συγκροτούν το 13% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων του Ισραήλ – ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 19% έως το 2035.
Η άρνησή τους να υπηρετήσουν στο στρατό σε πολέμους τους οποίους τις περισσότερες φορές υποστηρίζουν αποτελεί για χρόνια ένα ζήτημα που προκαλεί διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία.
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η απαλλαγή από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διατηρεί ασκόπως μέρος της υπερ-ορθόδοξης κοινότητας εκτός εργατικού δυναμικού, προσθέτοντας ένα αυξανόμενο οικονομικό βάρος κοινωνικής πρόνοιας για τους κυρίως κοσμικούς φορολογούμενους της μεσαίας τάξης.
Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ, που αντιστοιχεί στο 21% του πληθυσμού, εξαιρείται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική θητεία.
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ αφορά άνδρες και γυναίκες που καλούνται συνήθως στην ηλικία των 18 ετών να υπηρετήσουν, με τους άνδρες να κάνουν θητεία 32 μήνες και οι γυναίκες 24.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters