Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Οχυρό Ρούπελ τελέστηκε σήμερα στο Οχυρό, κατά την οποία την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε ανάγνωση βιογραφικού του τιμώμενου αξιωματικού του Οχυρού, ανθυπολοχαγού Αναστάσιου Πορφύρη (1908-2000), διοικητή Θ’ Λόχου Οχυρού Ρούπελ, και αναπαράσταση από την ιστορική «Μάχη των Οχυρών», στο πλαίσιο της εκδήλωσης «ΡΟΥΠΕΛ 1941: Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Σιντικής, σε συνεργασία με το σωματείο «Στενωπός», στο πλαίσιο του «Μήνα των Οχυρών».
Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην αγγλική συμβουλή στον Ιωάννη Μεταξά και στον στρατάρχη Παπάγο, «διά του τότε Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα, Michael Palairet, αλλά επίσης και διά του στρατάρχη Henry Maitland Wilson, ο οποίος ήρθε προς τούτο στην Αθήνα στις 13 Ιανουαρίου 1941, λίγες μέρες πριν πεθάνει ο Ιωάννης Μεταξάς, στις 29 Ιανουαρίου, η οποία από στενά στρατιωτική άποψη είχε λογική, ήταν η υποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Μακεδονία και τη Θράκη και η οχύρωση στη Γραμμή Ολύμπου και Κοιλάδας του Αλιάκμονα.
Δηλαδή, με απλά λόγια, η εγκατάλειψη της Μακεδονίας και της Θράκης ως μη υπερασπίσιμες. Η χώρα, η Ελλάς, ο ελληνικός στρατός, η ελληνική κοινωνία δεν απεδέχθη τη συμβουλή. Δεν δέχθηκε, δηλαδή, τη σχετικοποίηση των ορίων της εθνικής κυριαρχίας. Δεν αποδέχθηκε παραχώρηση εθνικού χώρου ως συνθήκη επιβίωσης της χώρας. Δεν αποδέχθηκε ακρωτηριασμό της κυριαρχίας μας».
«Εφάρμοσε το δόγμα «επί των θέσεων και διά τας θέσεις». Και οι μαχητές των οποίων τιμάμε τη μνήμη σήμερα, έπεσαν επί των θέσεων και διά τας θέσεις. Επιτέλεσαν, δηλαδή, εις το ακέραιο την αποστολή προστασίας της εθνικής κυριαρχίας. Διατήρησε έτσι η Ελλάδα, μετέχοντας στην ομάδα των χωρών που νίκησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το να ανήκει ολόκληρη στο στρατόπεδο των νικητών, όχι ακρωτηριασμένη», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Παράλληλα, σχολίασε ότι «η «Οχυρωματική Γραμμή Μεταξά» ήταν ένα καινοτόμο όταν κατασκευάστηκε εγχείρημα, ακριβώς για να υπερασπίσει την ολότητα της εθνικής κυριαρχίας».
Η Ελλάς δεν δέχθηκε τη σχετικοποίηση των ορίων της εθνικής κυριαρχίας. Δεν αποδέχθηκε την παραχώρηση εθνικού χώρου ως συνθήκη επιβίωσης της χώρας.
Δεν αποδέχθηκε ακρωτηριασμό της κυριαρχίας μας.Εφάρμοσε το δόγμα, «επί των θέσεων και δια τας θέσεις». Και οι μαχητές των οποίων… pic.twitter.com/L2CbaGBNMX
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 12, 2024
Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση είναι απολύτως σύμφωνες στην παραχώρηση των Οχυρών στην τοπική κοινωνία, στην πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, δηλώνοντας «απολύτως σίγουρος ότι σε στενή συνεργασία με τον ελληνικό στρατό, κύριε δήμαρχε (σ.σ. Σιντικής), θα κάνετε την καλύτερη δυνατή χρήση αυτού του κληροδοτήματος, γιατί δεν ανήκει ούτε σε εμάς ούτε σε εσάς. Ανήκει στο σύνολο της κοινωνίας μας, ανήκει στο έθνος, ανήκει στην πατρίδα, ανήκει στις παραδόσεις μας».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Οχυρού.
Στην εκδήλωση παρέστησαν – μεταξύ άλλων – ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο οποίος εκπροσώπησε, επίσης, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR, αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι συνδέσμων αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών.