Η Χαμάς εξετάζει με «θετικό πνεύμα» την προτεινόμενη εκεχειρία μέσω της διαμεσολάβησης στην οποία μετέχει και η Αίγυπτος, δήλωσε ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Ισμαήλ Χανίγιε στον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς.
Ο Χανίγιε δήλωσε στον Αμπάς Κάμελ ότι οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα επιστρέψουν «μόλις καταστεί δυνατόν» στην Αίγυπτο για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα.
Ο αρχηγός της Χαμάς είχε ανάλογη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος.
Η απάντηση του παλαιστινιακού κινήματος σε αυτή την πρόταση εκεχειρίας αναμένεται, θέτοντας εν αμφιβόλω μια πιθανή συμφωνία έπειτα από σχεδόν επτά μήνες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πρόταση προβλέπει μια εκεχειρία στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, η οποία θα συνοδεύεται από την ανταλλαγή ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου με Παλαιστινίους φυλακισμένους στο Ισραήλ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε από την πλευρά της σήμερα τη Χαμάς ότι αποτελεί εμπόδιο σε μια συμφωνία αρνούμενη να κάνει παραχωρήσεις.
«Η Χαμάς είναι το μόνο εμπόδιο στη συμφωνία», λέει το Ισραήλ
«Το μόνο που εμποδίζει μια συμφωνία, είναι η Χαμάς. Η Χαμάς το μόνο που κάνει είναι να σκληραίνει τους όρους της και να οχυρώνεται πίσω από παράλογα αιτήματα» εξήγησε σήμερα η Ρακέλα Καραμσόν, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, πόλη που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, όπως αυτή της Ουάσινγκτον, της συμμάχου του. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι – οι περισσότεροι εκ των οποίων εξ ανάγκης μετακινήθηκαν εκεί, λόγω του πολέμου – έχουν συνωστιστεί σε αυτή την τοποθεσία, εγείροντας φόβους για επικείμενη σφαγή.
«Η επιχείρηση στη Ράφα είναι αναγκαία για να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή. Προετοιμαζόμαστε γι αυτό, για να μπούμε (στη Ράφα)», τόνισε.
Η Χαμάς, η οποία πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, ζητεί η συμφωνία να προβλέπει «μόνιμη» εκεχειρία. Το Ισραήλ αρνείται, δηλώνοντας ότι θέλει να συνεχίσει την επίθεση μέχρι την «τελική νίκη» επί του ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει στη Ράφα είτε επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς είτε όχι.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters