Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η πληροφορία πως το Ιράν θα αποκτήσει λίαν συντόμως ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, ως αντάλλαγμα για τα νεότερα μοντέλα των drones Shahed που παρέδωσε ή θα παραδώσει στη Ρωσία.
Τα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούνται ως πηγή κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, σύμφωνα με τις αναφορές των οποίων η πρώτη αποστολή των Su-35 πρόκειται να φτάσει στο Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα.
Εφόσον η πληροφορία αληθεύει, μια παράδοση μαχητικών Su-35 στο αμέσως προσεχές διάστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά σημαντική, καθώς συμπίπτει με τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ειδικά μετά την επίθεση της Τεχεράνης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
The Iranian State Media Outlet, Student News Network (SNN) is reporting that Iran is set to receive its First Batch of roughly 24 Su-35 “Flanker-E” Air Superiority Fighters from Russia sometime next Week; with this Delivery marking a Massive Upgrade for the Aging Aircraft Fleet… pic.twitter.com/S5rEgGiuZY
— OSINTdefender (@sentdefender) April 20, 2024
Ωστόσο ο αρθρογράφος του Forbes, Paul Iddon, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το εάν και κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των Su-35 με τα Shahed.
Όπως για παράδειγμα επισημαίνει ο Iddon, τα περισσότερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν την είδηση για τα ρωσικά μαχητικά παρέθεσαν ως μία από τις πηγές τους δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας Al-Jarida του Κουβέιτ την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό το δημοσίευμα ισχυριζόταν πως το Ιράν έλαβε έναν αριθμό Su-35 πέρυσι, αλλά τα μαχητικά δεν είχαν επαρκή ηλεκτρονικά εξαρτήματα και οπλικά συστήματα, που σημαίνει ότι το Ιράν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει μόνο για αποστολές μικρής εμβέλειας και ασκήσεις εκπαίδευσης.
Iranian media is hyping yet again the first shipment of Russian Su-35 fighter jets which it says is due to arrive in #Iran next week. Given how many reports of seemingly imminent shipments there have been over the years, would take with a pinch of salt. https://t.co/QwrSCOEBkT
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) April 20, 2024
Το Ιράν μπορεί να επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει τα ρωσικά μαχητικά για να εκσυγχρονίσει τον γερασμένο στόλο της Πολεμικής του Αεροπορίας, αλλά και να αμυνθεί σε ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ.
Όπως άλλωστε φάνηκε το πρωί της Παρασκευής 19/4/2024 στο Ισφαχάν, είναι εξαιρετικά εύκολο ένας πύραυλος ή ένα drone να φτάσει στην καρδιά του Ιράν χωρίς πρακτικά να ανιχνευθεί, πόσο μάλλον να αντιμετωπιστεί, όσο κι αν η Τεχεράνη επιχειρεί για τους δικούς της λόγους να υποβαθμίσει το συμβάν.
«Θα πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός σε ισχυρισμούς όπως αυτοί της Al-Jarida», σημειώνει ο Paul Iddon στο Forbes. «Δεν υπάρχει οπτική επιβεβαίωση, ούτε φωτογραφίες ούτε δορυφορικές εικόνες,
ότι το Ιράν έχει παραλάβει οποιαδήποτε Su-35, τα οποία είναι τεράστια για μαχητικά αεροσκάφη. Οι δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν το 2023 έδειξαν μια πλήρους κλίμακας μακέτα Su-35 έξω από μια υπόγεια αεροπορική βάση του Ιράν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
‼️ Russia to transfer 24 Su-35 fighter jets to Iran next week – Iranian media pic.twitter.com/17mZaVlpmR
— NEXTA (@nexta_tv) April 20, 2024
Το Ιράν παρέλαβε εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130 από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο, κάτι που φαινομενικά υποδηλώνει ότι τα Su-35 θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σύντομα. Τον Νοέμβριο του 2023 η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για τα Su-35 είχε οριστικοποιηθεί (σσ δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα του OnAlert.gr).
🚨🇷🇺🇮🇷 Rumors that Iran may be getting useless Russian Sukhoi SU-35 next week, in exchange for new Shahed-181 and Shahed-191 terror drones that Russia has recently ordered. pic.twitter.com/l5SqOdPPuj
— Terror Alarm (@Terror_Alarm) April 20, 2024
Πάντως εάν τελικά αυτή τη φορά όντως μεταφερθούν μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στο Ιράν και τα σχετικά δημοσιεύματα αποδειχθούν ακριβή, αυτό θα σημαίνει πως οι πρόσφατες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την εκπλήρωση της σύμβασής της, αλλά και θα υπογραμμίζουν τους βαθύτερους στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατήσει οι δύο χώρες από το 2022, σημειώνει στην ανάλυσή του ο Paul Iddon.
Πηγή: Forbes / Paul Iddon