Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με δημόσια τοποθέτησή της συντάσσεται και ενισχύει την πρόταση του ΓΕΝ για ισότιμη αντιμετώπιση των Αξιωματικών ΕΜΘ που προσεχώς συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας και πρόκειται να αποστρατευθούν, προκειμένου να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα για παραμονή ΕΟΘ υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζει ο ν. 4494/2017 (άρθρο 1) για αντίστοιχες περιπτώσεις, ζητώντας παράλληλα την επέκταση του μέτρου και στα άλλα Όπλα και Σώματα.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι, όχι μόνο θα διασφαλιστεί η ισονομία, αλλά θα αντιμετωπιστεί, έστω μερικώς, το πρόβλημα της μαζικής πρόωρης φυγής στελεχών με όσα αυτή συνεπάγεται. Ωστόσο, όπως τονίζει η ΠΟΕΣ, ένα τέτοιο μέτρο δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ανάγκη θέσπισης δέσμης μέτρων που να κριθούν από το στρατιωτικό προσωπικό ικανά να λειτουργήσουν ως κίνητρα, τόσο κατά των παραιτήσεων, όσο και για να ξαναγίνουν ελκυστικές οι ΕΔ ως επαγγελματικός προορισμός.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ:
«Κύριε Υπουργέ. Είναι γνωστό ότι μια από τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ηγεσία έχει να κάνει με το προσωπικό, τον περιβόητο συντελεστεί ισχύος που τόσο πολύ έχει υποτιμηθεί με έργα και παραλείψεις κατά το παρελθόν. Αναφερόμαστε στον τρέχοντα και διαρκώς μειούμενο αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού.
Οι παραιτήσεις, δυστυχώς, φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά τέτοια, που αν δεν υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα πειστική ανακοίνωση με δέσμη ικανών μέτρων σε πλήθος επιπέδων, φοβούμαστε ότι δεν είναι αναστρέψιμες [σχετικά (στ) και (ζ)]. Την ίδιαν στιγμή, υπενθυμίζουμε, ότι οι ΕΔ κινδυνεύουν με περαιτέρω αποψίλωση λόγω των αποστρατειών των ΕΠ.ΟΠ. λόγω πρόωρης κατάληψης των ορίων ηλικίας ως αποτέλεσμα αβλεψίας του νομοθέτη [σχετικό (η)], πρόβλημα που αναμένεται, εφόσον δεν επιλυθεί άμεσα, να εμφανιστεί εντός των επόμενων μηνών.
Δυστυχώς, τους επόμενους μήνες αναμένονται και οι πρώτες αποστρατείες Αξιωματικών ΕΜΘ λόγω συμπλήρωσης 35 ετών υπηρεσίας, εντός του ισχύοντος σταδιοδρομικού πλαισίου [σχετικά (α) έως (γ)]. Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται και από το (θ) σχετικό έγγραφο, το ΓΕΝ έχει ήδη εκφράσει τις εύλογες ανησυχίες του, μιας και, πλέον, κάθε στέλεχος αντιστοιχεί, τρόπον τινά, σε πέντε. Εντούτοις, με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι από πλευράς του ΥΠΕΘΑ δεν δείχνει να υπάρχει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζουμε ότι για τους ΕΜΘ δεν προβλέπεται κατάσταση ΕΟΘ [συμφώνως άρθρου 13 του (α) σχετικού όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει], όπως ρυθμίστηκε με το άρθρο 1 του (δ) σχετικού για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ, άσχετα αν, όπως έχει αποδεχθεί για τους τελευταίους, η Πολιτεία συστηματικά (και για λόγους εξοικονόμησης πόρων όπως έμμεσα είχε παραδεχθεί ο προκάτοχός σας) στάθηκε ασυνεπής στην τήρηση του νόμου που η ίδια έχει ψηφίσει [σχετικό (ε)].
Κατόπιν των ανωτέρω, η Ομοσπονδία μας συντάσσεται και ενισχύει την πρόταση του ΓΕΝ η οποία είναι απόλυτα συνεπής με όσα μας είχε διαβεβαιώσει ο Α/ΓΕΝ κατά τη μεταξύ μας συνάντηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζητάμε την επέκταση του μέτρου στο σύνολο των ΕΔ με κατάλληλη τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου [άρθρου 1 του (δ) σχετικού] κατά τρόπο τέτοιο, που να επιτρέπει την υπαγωγή σε κατάσταση ΕΟΘ των Αξιωματικών ΕΜΘ, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ.
Χτυπάμε δε, το καμπανάκι του κινδύνου για μια ακόμα φορά, καθ’ όσον η λύση στο πρόβλημα οφείλει να δοθεί το συντομότερο, κάτι που ισχύει και για το έτερο μείζον ζήτημα των αποστρατειών των ΕΠ.ΟΠ. λόγω πρόωρης κατάληψης ηλικιακών ορίων. Εξυπακούεται δε, ότι το θέμα των Αξιωματικών ΑΣΣΥ σε κατάσταση ΕΟΘ οφείλει να επιλυθεί οριστικά απλώς με την εφαρμογή του νόμου».