Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας μετέβη στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τη διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, μερικές εβδομάδες αφού η Σεούλ κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ πως έστειλε χιλιάδες κιβώτια με πυρομαχικά στη Μόσχα για να υποστηρίξει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.
Ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, είχε συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη υπουργό Κρατικής Ασφαλείας, Ρι Τσανγκ Ντάε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, από τη Δευτέρα ως χθες Τετάρτη. Συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας για «την αντιμετώπιση της κατασκοπείας και των ολοένα πιο πολυάριθμων συνωμοσιών που απεργάζονται εχθρικές δυνάμεις», πρόσθεσε το KCNA.
Στο προσκήνιο οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Τα μέρη «κατέληξαν σε πλήρη συναίνεση για τα εκκρεμή ζητήματα κατά τις δυο συναντήσεις τους, που διεξήχθησαν σε συντροφική και φιλική ατμόσφαιρα», κατά την ίδια πηγή. Ρωσία και Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζουν αμφότερες διεθνείς κυρώσεις, η Μόσχα εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, η Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που έχει διεξαγάγει.
Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν συνομιλίες στη ρωσική Άπω Ανατολή, κατά τη διάρκεια των οποίων ο δεύτερος διαβεβαίωσε πως οι σχέσεις με τη Μόσχα αποτελούν «προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» για την Πιονγκγιάνγκ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατόπιν κατήγγειλε πως η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να προμηθεύει τη Μόσχα με όπλα και πυρομαχικά. Η Νότια Κορέα από την πλευρά της υποστήριξε τον Μάρτιο πως η Βόρεια Κορέα έστειλε κάπου 7.000 κιβώτια με πυρομαχικά στη Ρωσία προς χρήση στην Ουκρανία αφότου άρχισαν οι προμήθειες, κατ’ αυτήν τον Ιούλιο. Σε αντάλλαγμα, η Βόρεια Κορέα θέλει ρωσική στρατιωτική βοήθεια και τεχνογνωσία, ειδικά ως προς τους δορυφόρους και για τον εκσυγχρονισμό μεγάλου μέρους του στρατιωτικού εξοπλισμού της που ανάγεται στη σοβιετική εποχή, κατά την Ουάσιγκτον.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters