Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αποκάλυψαν νέα στοιχεία αναφορικά με την επιχειρησιακή λειτουργία των ρωσικών προηγμένων αρμάτων μάχης τύπου T-14 Armata αλλά και την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος, μετά την είδηση ότι η Ρωσία τα αποσύρει από τα πεδία μάχης στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, οι ουκρανικές στρατιωτικές πηγές πληροφόρησης (GUR) υποστήριξαν ότι μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί περίπου 20 «πειραματικά» τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-14 Armata για να πραγματοποιούν δοκιμές ώστε να διαπιστωθούν τυχόν δυσλειτουργίες και άλλα προβλήματα προτού δοθεί το «πράσινο φως» για την σειριακή παραγωγή τους.
«Ωστόσο, οι επίσημες κρατικές δοκιμές στα πρωτότυπα T-14 Armata δεν είχαν διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του 2023 και ως εκ τούτου δεν έχουν λάβει την επίσημη έγκριση για ένταξη σε επιχειρησιακή λειτουργία με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ουκρανοί, ενώ ακόμα εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργείου Άμυνας να κατασκευαστούν επιπλέον 20 άρματα μάχης τύπου T-14 Armata εντός του 2024.
Η απόφαση της Μόσχας
Σχετικά με τις αναφορές ρωσικών στρατιωτικών φορέων ότι τα άρματα μάχης νέας γενιάς αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία και μάλιστα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις, οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών απάντησαν ότι δεν έχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Βέβαια, αυτό δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον, αφού η Μόσχα αποφάσισε και ανακοίνωσε την απόσυρσή τους.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο Γενικός Διευθυντής του ρωσικού κρατικού ομίλου αμυντικών εταιρειών Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε πως «το υπερσύγχρονο ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata έχει ενταχθεί σε υπηρεσία με μονάδες του Στρατού Ξηράς και ξεπερνά ως προς τις ικανότητές του, τα άλλα άρματα μάχης» ωστόσο διευκρίνισε ότι το υπέρογκο κόστος λειτουργίας και ανάπτυξης ανάγκασε τους Ρώσους να μην το χρησιμοποιήσουν στην Ουκρανία, με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά ότι είναι «ακριβό».
Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «είναι απίθανο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να επιχειρήσουν με το T-14 Armata, αφού τους είναι πιο βολικό να προμηθευτούν τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-90», ενώ τόνισε ότι τα κονδύλια πρέπει να διοχετευθούν «για την αγορά και ανάπτυξη νεότερων και πιο οικονομικών μοντέλων αρμάτων μάχης».
Φωτογραφίες αρχείου Reuters