*Του Κώστα Σαρικά
«Χαμηλές πτήσεις» και «αποστολές κρούσης» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με στόχο να εντοπιστούν οι νέοι ιπτάμενοι που θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια στα κόκπιτ των F-35, των Rafale και των F-16 Viper σχεδιάζει Πολεμική Αεροπορία. Το φιλόδοξο σχέδιο του Αεροπορικού Επιτελείου έχει ως στόχο να φέρει μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας το αεροπορικό πνεύμα κοντά στην κοινωνία και ειδικά στους μαθητές.
Επίσης, επιδιώκει να τους δώσει τη δυνατότητα για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για όσους επιθυμούν να είναι τα αυριανά «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας και να πετάξουν, μαζί με ιπτάμενους από τις Πολεμικές Μοίρες, μαχητικό αεροσκάφος μέσω εξομοιωτή για να πάρουν μια μικρή γεύση πτήσης σε μια πολεμική αποστολή πάνω από το Αιγαίο.
Τέσσερις εξομοιωτές πτήσεων αναμένεται να κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα με ευθύνη του ΚΕΑΤ και της νεοσύστατης Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης έπειτα από σχετική απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή δύο εξομοιωτών για παιδιά και δύο για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα προσομοιάζουν εξομοιωτές μαχητικών F-16 ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν και οι υπόλοιποι τύποι μαχητικών που διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία.
Με πολύ χαμηλό κόστος, οι τέσσερις εξομοιωτές οι οποίοι θα διαθέτουν και κάθισμα με κίνηση θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχα μίνι κοντέινερ βαμμένα στα χρώματα της HAF, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρονται εύκολα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να φτάσουν σε περιοχές όπου οι κάτοικοι και κυρίως οι μαθητές δεν έχουν εύκολη δυνατότητα πρόσβασης σε στρατιωτικά αεροδρόμια και Πολεμικές Μοίρες ώστε να έχουν εικόνα και παραστάσεις από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλόγους κλπ, τα μίνι κοντέινερ θα μετακινούνται ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές αλλά και σε όποιον άλλο επιθυμεί με τη βοήθεια και τις συμβουλές ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας να ζήσουν την εμπειρία της πτήσης με μαχητικό και να μυηθούν στην αεροπορική ιδέα.
Το κόστος του προγράμματος θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ οι τέσσερις εξομοιωτές θα κατασκευαστούν και θα συναρμολογηθούν από ελληνικά χέρια από υλικά του εμπορίου. Όλα άρχισαν έπειτα από την κατασκευή των πρώτων made in Greece εξομοιωτών από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Εξομοιωτές στους οποίους απέκτησε πρόσβαση το κοινό στη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας με τη συμμετοχή να είναι εντυπωσιακή.
Ήταν το φιλόδοξο εγχείρημα μιας χούφτας ανθρώπων με τη βοήθεια και τη στήριξη του Αεροπορικού Επιτελείου. Με το εγχείρημα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να φτάνει στην ίδρυση της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης με έδρα υπό το ΚΕΑΤ στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Η ΜΕΣΕ αν και εγκαινιάστηκε πρόσφατα έχει ήδη προσφέρει χιλιάδες ώρες εκπαιδευτικών πτήσεων στους δέκα εξομοιωτές που ήδη διαθέτει.
Ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη ενός δικτυοκεντρικού συστήματος με τοποθέτηση αντίστοιχων εξομοιωτών σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην εκπαίδευση των ιπτάμενων αλλά και σε μια σειρά άλλων ειδικοτήτων όπως στελεχών αεράμυνας ή ακόμα και Στελεχών JTAC (Joint Terminal Attack Controller) από Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων. Στον σχεδιασμό του Αεροπορικού Επιτελείου περιλαμβάνεται επιπλέον η αναβάθμιση και μετατροπή της νεοσύστατης Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης σε Κέντρο, καθώς από τους εξομοιωτές της ΜΕΣΕ έχει περάσει σχεδόν το σύνολο των ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας από όλες τις Πολεμικές Μοίρες.