Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την ευχή να αποκτήσει καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, «όποιος κι αν είναι» ο νικητής των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα αυτή την 5η Νοεμβρίου.
Οι σινοαμερικανικές σχέσεις μπήκαν και παρέμειναν σε τροχιά επιδείνωσης για χρόνια, εξαιτίας των διαφωνιών των δυο πλευρών για πολλά και διάφορα ζητήματα: από την Ταϊβάν ως το εμπόριο, την αντιπαλότητα στο πεδίο της τεχνολογίας, την επιρροή στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, τη Νότια Σινική Θάλασσα, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πάντως οι δυο χώρες μοιάζουν να έχουν πρόθεση να ξαναρχίσουν τον διάλογο, κρίνοντας από τις επισκέψεις Αμερικανών υπουργών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών στο Πεκίνο από το καλοκαίρι και τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια τον περσινό Νοέμβριο.
Τον φετινό Νοέμβριο, οι Αμερικανοί θα πάνε στις κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο —εκτός δραματικού απροόπτου, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, είτε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ή τον νυν Τζο Μπάιντεν. «Θεωρώ πως οι αμερικανικές εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ. Δεν παίρνουμε θέση», ανέφερε ο Λου Τσιντσιέν, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου κατά την τρέχουσα ετήσια σύνοδό του, ερωτηθείς σχετικά.
Το «μήνυμα» που στέλνει το Πεκίνο
«Όποιο και αν είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί (στην αμερικανική προεδρία), ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με την Κίνα για να εξευρεθούν πεδία κατανόησης και να προωθηθούν σταθερές, υγιείς και διαρκείς σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ΄Τύπου.
«Η σταθεροποίηση και η βελτίωση των σχέσεων της Κίνας και των ΗΠΑ είναι κάτι παρακολουθεί στενά και εύχεται όλος ο κόσμος», έκρινε. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν επανειλημμένα τελευταία, ειδικά για την Ταϊβάν, νήσο την οποία το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας.
Μολονότι οι ΗΠΑ επισήμως δεν αναγνωρίζουν τις αρχές της νήσου, αλλά αυτές της Κίνας, είναι ο κυριότερος προμηθευτής τους ως προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αφήνουν πάγια ανοικτό, στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης «στρατηγικής αμφισημίας» που εφαρμόζουν, το ενδεχόμενο να υπερασπιστούν την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από τον κινεζικό στρατό.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φψωτογραφίες Reuters