Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανέστειλε χθες Πέμπτη τις αγορές στρατιωτικών εξοπλισμών που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, χώρα που συγκαταλέγεται στους κυριότερους προμηθευτές του κράτους της Λατινικής Αμερικής στο συγκεκριμένο πεδίο, μετά τους θανάτους 110 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ενώ περίμεναν τρόφιμα, πάνω από 100 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από τον (Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν) Νετανιάχου. Αυτό λέγεται γενοκτονία και θυμίζει το Ολοκαύτωμα, όσο κι αν στις παγκόσμιες δυνάμεις δεν αρέσει να το αναγνωρίζουν», ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω X (του πρώην Twitter).
Pidiendo comida, mas de 100 palestinos fueron asesinados por Netanyahu. Esto se llama genocidio y recuerda el Hocausto así a los poderes mundiales no les guste reconocerlo.
El mundo debe bloquear a Netanyahu. Colombia suspende toda compra de armas a Israel. https://t.co/o5aLu7DCA6
— Gustavo Petro (@petrogustavo) February 29, 2024
Για αυτό τον λόγο, «η Κολομβία αναστέλλει κάθε αγορά όπλων από το Ισραήλ», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης Κολομβιανός πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας. Εδώ και δεκαετίες, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας της Κολομβίας χρησιμοποιούν τουφέκια, πιστόλια και αντιαεροπορικούς πυραύλους ισραηλινής κατασκευής στον πόλεμο με αντάρτες παρατάξεων της άκρας αριστεράς και με άλλες οργανώσεις που πολεμούν το κράτος.
Το βασικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων της κολομβιανής πολεμικής αεροπορίας είναι εξάλλου το Κφιρ (διαθέτει σχεδόν είκοσι), ισραηλινής κατασκευής, ο σχεδιασμός του οποίου σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε στο γαλλικό μαχητικό τύπου Mirage 5.
Κατά πληροφορίες που έδωσαν στον Τύπο πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας, στον εξοπλισμό που αγοράζει η Κολομβία από το Ισραήλ συγκαταλέγονται επίσης drones και υλικοτεχνική υποστήριξη και λογισμικό για τα ελικόπτερα αμερικανικής κατασκευής που χρησιμοποιεί η χώρα. Η Κολομβία έχει εξάλλου δικαίωμα να παράγει τουφέκια Galil και πυραύλους Spike, κατόπιν διμερών συμφωνιών για τα είδη αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν σε ισραηλινές βιομηχανίες.
«Στη Γάζα διαπράττεται γενοκτονία (…) Ο Λούλα δεν είπε τίποτε άλλο παρά την αλήθεια. Αν δεν υπερασπιστούμε την αλήθεια, θα μας αφανίσει η βαρβαρότητα», ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω X την 20ή Φεβρουαρίου, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, εν μέσω διπλωματικής κρίσης. Ο Λούλα προκάλεσε θύελλα κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και συγκρίνοντας τις ισραηλινές επιχειρήσεις με την εξόντωση των εβραίων από τους ναζί.
Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ χθες Πέμπτη στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πλήθους που λιμοκτονούσε κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων που μετατράπηκε σε εφιάλτη, με πάνω από 110 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο απολογισμός του πολέμου που διαρκεί σχεδόν πέντε μήνες στον παλαιστινιακό θύλακο έχει ξεπεράσει τους 30.000, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν κατ’ αυτό «περιορισμένα» πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν», διαβεβαίωσε ωστόσο ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ