«Τα στελέχη να μετατίθενται και να υπηρετούν υποχρεωτικά στον τόπο προτίμησης τους, με την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος υπηρέτησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, ήτοι τα τριάντα (30) έτη πραγματικής υπηρεσίας», προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) – στο πλαίσιο της επικείμενης εξέτασης των τακτικών μεταθέσεων των στελεχών – με έγγραφο της προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τους βουλευτές των επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σε σχετική ανακοίνωση της η ΠΟΜΕΝΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι :
– «Η ανωτέρω νομοθετική πρόβλεψη – ει δυνατόν θεσμοθετηθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – θα συμβάλει καθοριστικά στην δημιουργία ενός σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος, παρέχοντας την δυνατότητα στο στρατιωτικό προσωπικό απόκτησης μόνιμης κατοικίας,
– Η μη θεσμοθέτηση ειδικής μεταθετικότητας με κριτήριο τα έτη πραγματικής υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί μεταξύ άλλων, μία ακόμη παράμετρο, η οποία έχει συντελέσει σημαντικά, στην υποβολή ικανού αριθμού παραιτήσεων/αιτήσεων πρόωρης αποστρατείας, όλων των θεσμών προέλευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις, (ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ), σε παραγωγική ηλικία, με πολλά έτη σταδιοδρομίας μπροστά τους και σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και με υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, προκειμένου να μπορέσουν να παραιτηθούν, πριν από το τέλος της υποχρεωτικής περιόδου υπηρεσίας τους. Μεταξύ των άλλων, έχει συμβάλει καθοριστικά, στην αισθητή πτώση στις βάσεις εισαγωγής και των κενών θέσεων στις στρατιωτικές σχολές. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι φέτος τη μεγαλύτερη πτώση στη βάση εισαγωγής σημείωσε η σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ – Όπλα), με διαφορά 1.805 μορίων σε σχέση με πέρυσι (14.025 το 2022 και 12.220 το 2023). Ακολουθεί η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΔΝ – Μάχιμοι), με διαφορά 1.781 μορίων,(14.525 το 2022 και 12.744 το 2023). Οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός, ότι δε συμβαίνει όμως το ίδιο και στις βάσεις εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι το 2023, η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, έχει βάση εισαγωγής 18.070 μόρια και η Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής Ακαδημίας έχει 18.350 μόρια,
– Τα έξοδα μεταθέσεως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζονται στο προ τριάντα ετών εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα 200/1993. Αυτό το ΠΔ, δεν έχει έως τώρα αναθεωρηθεί, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις σημερινές αυξημένες στεγαστικές ανάγκες, δηλαδή τις ανατιμήσεις στα κόμιστρα μετακίνησης οικοσκευής, αποτέλεσμα των αυξήσεων στο σύνολο των προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών της αγοράς. Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε, ότι το νόμισμα υπολογισμού και πληρωμής των οδοιπορικών εξόδων μεταθέσεως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δραχμή και η καταβολή πραγματοποιείται σε ευρώ, κατόπιν ανάλογης αντιστοίχισης.
Ευελπιστώντας ότι θα υλοποιήσετε τις αυτονόητες δεσμεύσεις σας περί καλύτερων συνθηκών εργασίας στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το ένστολο προσωπικό, αναμένουμε να επιβεβαιώσετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον, στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ε.Δ και οι οικογένειες αυτών», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ.